Zárórendezvény

2023.08.16. 17:30

Szívesen fogadták a lakóotthonokat Becsehelyen (galéria)

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége „A Holdfény Otthon kiváltása Nagykanizsán” elnevezésű projekt zárórendezvényét szerdán tartotta a Szivárvány Integrált Szociális Intézmény Zala Vármegye Kivi Szolgáltató Központjában.

Benedek Bálint

Az egykori iskola falai ismét megteltek élettel, itt működik a Kivi Szolgáltató Központ, melyet Cseresnyés Péter, Zimborás Béla és Németh Géza együtt tekintett meg

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen elhangzott: a bentlakásos intézmények kiváltása érdekében kiírt pályázaton a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a nagykanizsai Űrhajós utcai Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény Holdfény Otthona 2017-ben mintegy 593 millió forintos támogatásban részesült. Az intézményből 60 fő fogyatékossággal élő személyt helyeztek el új építésű, támogatott lakhatást biztosító lakóházakban Becsehelyen, Tótszerdahelyen, Zalaszentivánon és Nagykanizsán. A projekt során öt darab 12 férőhelyes, egyszintes, teljesen akadálymentesített és energetikai szempontból korszerű lakóépület készült el. Becsehelyen szolgáltatóközpont is nyílt, ahol a nappali ellátáson kívül szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás és támogató szolgálat is működik.

A projektzárón megjelenteket Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége igazgatója köszöntötte. Beszédében visszaemlékezett a kezdetekre, amikor a fővárosi központjukból megkapták a feladatot, hogy a nagykanizsai otthon lakóit is  kisebb lakóházakba költöztessék.

- A hirtelen váltásra reagálni kellett, de segítségünkre sietett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, aki egy nagyszerű településre, Becsehelyre irányított bennünket - mesélte. -  Búcsúszentlászlón, Magyarszerdahelyen és Zalaapátiban ott maradt a szolgáltatóközpont, ahol az intézmény is működött. Ez az egyetlen projektünk a négy zalai közül, ahol az ellátórendszer központjának helyszíne változott, vagyis Nagykanizsáról Becsehelyre került. A két, 12 fős lakóépület mellett a Kivi ház kitűnően szolgálja az ellátottakat. Azért, hogy minden a helyére került, óriási köszönettel tartozunk az önkormányzatnak és a lakosságnak, hogy befogadták, s ami talán a legfontosabb, elfogadták a lakóinkat.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő elmondta: más önkormányzatok számára is megvolt a lehetőség, hogy tárt karokkal fogadják a lakóotthonokat, mégsem éltek vele. Becsehelyen viszont megvalósulhatott ez a több száz millió forintos beruházás, fejlesztés, mely számos embernek adott munkát.

 

- Egyfajta új gondolkodásmód alapján kialakult gondoskodás valósul meg ezeknek a projekteknek az eredményeképpen - folytatta. - Először szkeptikusan fogadtam a terveket, de sokan megnyugtattak, hogy rendben lesz. Most a zárórendezvényen személyesen is láthatom, igazuk lett, mindenki jól érzi magát. Az ellátottak kicsit önállóbban élhetik a mindennapjaikat, ami a fejlődésükben nagy előrelépést jelenthet.

Becsehely polgármestere, Németh Géza is a kezdetekre emlékezett vissza. Kiemelte: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének ötletét támogatták. Ezekhez a fejlesztésekhez két ingatlant a szervezet tulajdonába, a harmadikat pedig használatába adták teljesen ingyenesen.

- Jó hír, hogy a funkció nélküli régi iskolaépület falai újra megteltek élettel, és a településünk lélekszáma 24 fővel emelkedett - fűzte hozzá. - Az ellátottak szinte azonnal beilleszkedtek, s örülünk, hogy velünk vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában