A falu első díszpolgára

2023.08.08. 09:30

Sághegyi Gellért aranymiséje Söjtörön

Szent Jakab ünnepéhez kapcsolódó búcsújának napján mondta el aranymiséjét a templomban a helyi híveket 1985. óta szolgáló plébános, Sághegyi Gellért.

Varga Andor

Sághegyi Gellért a söjtöri szószéken

Forrás: Söjtöri Önkormányzat

A falu első díszpolgára frissen felszentelt papként, 1973. július 29-én ugyanebben a templomban mutatta be első miséjét. A helyszín kiválasztása annak idején nem volt véletlen, az 1945. november 24-én, Zalaegerszegen született Sághegyi Gellértnek ugyanis anyai nagyanyja révén volt söjtöri kötődése.

Sorkatonai szolgálata után a Szombathelyi Püspökség papnövendékeként Győrben, majd Budapesten tanult, fiatal papként pedig Szentgotthárdon, Celldömölkön, aztán Szombathelyen a domonkos, majd a szalézi templomban szolgált. A település honlapja az aranymise kapcsán felidézi: Söjtörre kerülve a hívek segítségével rövid időn belül felújította a plébániát, a templomot és a templomkertet, a legfontosabb pedig az volt, hogy munkájának hála a helyi emberek visszataláltak a templomba.

A honlap tudósítása szerint az ünnepi vasárnapon az istenháza megtelt, többen csak az ajtón kívülről hallgathatták a szentmisét. Melynek keretében Sághegyi Gellért hosszú évek után ismét a szószékől beszélt a hívekhez, felidézve az ötven évvel korábbi eseményeket. Beszélt arról is, hogy egykor milyen indíttatásból választotta a papi hivatást, s hogy az évek során mennyit köszönhetett a híveknek.

Söjtörre kerülése után egy darabig Pusztaszentlászló és Tófej is hozzá tartozott, hosszú évek óta pedig Pusztamagyaród, Szentliszló és Bucsuta tartozik a körzetéhez. A söjtöri honlap beszámolója szerint a települések minden hívő lakója imádkozik, hogy Gellért atya még sokáig jó egészségben folytathassa szolgálatát.

Melynek részeként jelenleg zajlik a pusztamagyaródi templom teljes felújítása, valamint a söjtöri plébánia korszerűsítése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában