Helyi értékek napja

2023.08.26. 14:00

Példamutató módon őrzik identitásukat a szepetnekiek (fotógaléria + videó)

Szepetneken a Királyi Pál óvoda és bölcsőde udvarán szombaton tartja az önkormányzat a Helyi értékek napját. A programban többek között köszöntötték az újszülötteket, de emléklapokat is átadtak, valamint a helyi értéktár legújabb kiállításáról is szó esett.

Benedek Bálint

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő szerint a szepetnekiek tettei, kutatásaik és kiállításaik mind azt mutatják, mennyire lényeges számukra a hagyományápolás

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen résztvevőket Vlasicsné Fischl Tímea polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte: hagyománnyá vált, hogy minden évben, így augusztus végén a helyi értékek napja alkalmából a falu lakói, civil szervezetei, nemzetiségi önkormányzatai, egyházi vezetői és kórusai együtt ünnepelnek.

- A községünk mindennapi életét is értékek veszik körül - folytatta. - Sokszínű településként társadalmi értékünk példa értékű, hiszen évtizedek óta egymás mellett harmóniában élnek a különböző nemzetiségeink, vallási felekezeteink. Tiszteletben tartjuk egymás hagyományait, szokásait és a lehetőségeinkhez mérten segítjük egymást. Anyagi értékeink évről-évre növekedtek, amikor megújultak épületeink: a hivatal, a bölcsőde, az óvoda, az iskola, a könyvtár, a melegítő konyha, az IKSZT és körzeti megbízotti iroda. Sporttelepünk bővült a sportegyesület, a tűzoltószertár a tűzoltóegyesület segítségével. Saját erőből sószoba, kultúrpince klub, sőt kemenceudvar készült el. Megannyi fejlesztést sorolhatnánk a településünkön. Tudjuk, hogy még mindig vannak meg nem valósított terveink, de a mai nehéz gazdasági helyzetünkben elsőként a mindennapi túlélésre koncentrálunk.

Hozzátette: rengeteg kulturális értéket is teremtettek. Büszkék arra, hogy nemcsak megújítják, felépítik az épületeket, hanem ezeket élettel is megtöltik.

- Olyan emberekkel, helytörténészekkel dolgozunk együtt, akik kutatásukkal gazdagították és kiegészítették tudásunkat és közelebb hoztak bennünket az igazság, a valóság megismeréséhez. - mondta a polgármester. A kiállítási anyagok, dokumentációk, képek lapozgatása, nézegetés, illetve gyűjtése folyamán nagyon sok emlékkép elevenedik meg bennünk sok-sok érdekes történettel. Jó érzés a múltban keresgélni, majd a fellelt dolgokat a jövő generációjának meghagyni.

A Királyi Pál Óvoda-Bölcsőde gyermekcsoportja is fellépett az ünnepségen
Fotó: Szakony Attila

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is szólt az egybegyűltekhez. Megnyitó beszédében méltatta az önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzatok, valamint a helyi civil szervezetek munkáját. Szerinte a Szepetnek közösségéért végzett munkájuk példamutató, ráadásul a meghatározott jövőképük során mindig visszanyúlnak eleikhez, az őseikhez, akiktől a ma élő ember is tanulhat.

- A hagyományápolás, az identitás erősítése és továbbadása a ma élő polgárok feladata - folytatta. - Ma óriási szükség van a magyar értékeink védelmére, annak továbbadására. Azzal, hogy a szepetnekiek a helytörténeti tényeket, az örökségüket bemutatják az itt élők kötődését a településükhöz erősítik. Olyan kiállításaik nyílnak időről időre, amivel az őseik előtt tisztelettel viseltetnek, ezért is példa mindenki előtt Szepetnek, ahol egy kitűnő közösség összefogva lendíti előre a falu jó ügyeit, támogatják a fejlesztéseket.

Az esemény folytatásában köszöntötték az újszülötteket babakelengyével, valamint jelképesen faleveleket helyeztek el a "Születésfán". Köszöntőt mondott még Nyáriné dr. Aleksza Magdolna, a szepetneki Települési Értéktár Bizottság elnöke. Majd Szepetnek rendezvényein nyújtott kiemelkedő, művészi színvonalú teljesítményéért és kulturális élet terén végzett közösségi munkájáért oklevéllel díjazta Szomi Tamás lokálpatrióta versmondót. Az ünnepélyes pillanatokat követően az egykori téglagyár története című új kiállítást Sóstainé Márfi Ibolya helytörténet-kutató ajánlotta közönség figyelmébe. Az IKSZT épületének pincéjében nyílt tárlat megnyitóján Bene Csaba, a vármegyei közgyűlés alelnöke is szólt a közönséghez. Ezután virágot helyeztek el és megemlékeztek a szepetneki drótosok emlékhelyénél. A programsor záróakkordjaként bemutatták Horváth Judit cukrászmester Fenséges mentes sütemények című új könyvét, melyhez az IKSZT-ben ételfotókból nyílt kiállítást lehetett megtekinteni. 

Az est sztárvendége 20.30 órakor Kabai Alex színész, énekes lesz.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában