A nemzetbiztonságot szolgálja

2023.08.18. 14:29

Orbán Viktor miniszterelnök átadta a Rheinmetall Lynx páncélozott harcjárműgyárát Zalaegerszegen (galéria, videó)

„Kevesebb, mint három évvel ezelőtt, 2020. decemberében volt az alapkőletétel. Kevesebb, mint két évvel ezelőtt 2021. szeptemberében az építkezés elérte a legmagasabb pontját. Egy éve pedig Budapesten az első Lynx átadását ünnepelhettük” – ezekkel a szavakkal köszöntötte Armin Papperger, a Rheinmetall Csoport ügyvezetője a zalaegerszegi Lynx páncélozott harcjárműgyár avatásának résztvevőit.

Mozsár Eszter

Armin Papperger, a Rheinmetall Csoport ügyvezetője és Orbán Viktor miniszterelnök átadja a Lynx-gyárat és tesztpályát

Fotó: Mozsár Eszter

A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet, azt megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Rheinmetall ügyvezetőjével közösen együttműködési megállapodást írt alá. A szándéknyilatkozat szerint a Rheinmetall Italia SpA és az Uvision Air Ltd. vegyesvállalatának létrejöttével megindul a Lynx gyalogsági harcjárművek fegyverzetének kiegészítésére is szolgáló távirányítású precíziós lőszerek beszerzése a közös kutatás-fejlesztési tevékenység mellett.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében kihangsúlyozta: Zalaegerszeg olyan hely lett, ahonnan a hadi- és elektronikai ipart tekintve egyszerre lehet látni a jövőt. Rámutatott, a mostani beruházás jelentősége az, hogy magyar földön magyar szakmunkásokkal és magyar mérnökökkel készült minden.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Armin Papperger ügyvezető aláírja az egyezményt
Fotó: Mozsár Eszter

A Rheinmetall hivatalos gyáravatóján Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, miszerint egy izraeli vegyesvállalattal közösen harci drónok gyártására közös vállalatot hoznak létre, jövőre pedig Várpalotán a Rheinmetall lőszergyára kezdi meg működését. Minden gazdasági nehézség ellenére Magyarországnak erős és önálló védelmi ipara van, jelezte a miniszterelnök.

Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (balra) és Armin Papperger (jobbra)
Fotó: Mozsár Eszter

Az ünnepségen Armin Papperger, a Rheinmetall Csoport ügyvezetője kifejtette: ma ez a csúcsteljesítményű komplexum a legmodernebb harckocsigyár Európában.

- Ez a létesítmény olyan képességeket ad Magyarország számára, ami lehetővé teszi, hogy európai és NATO-partnerekkel dolgozhassunk együtt, miközben ennek a gyönyörű országnak a nemzetbiztonságát is szolgálja. A gyár nemcsak acélból áll, hanem azokból az emberekről, akik itt dolgoznak – tette hozzá Armin Papperger, aki arról is szólt, hogy a zalaegerszegi gyár fontos mérföldköve a Rheinmetall-nak, aminek komoly tervei vannak a magyar piacon.

Armin Papperger és Orbán Viktor az érkezéskor, háttérben Balaicz Zoltán polgármester
Fotó: Mozsár Eszter

A tervek szerint több száz új munkahelyet szeretnének létrehozni az egerszegi Lynx-gyárban, miközben fontos szerepet töltenek be a „Zrínyi 2026” elnevezésű kezdeményezésben. Annak középpontjában az országos katonai erők modern felfegyverzése és az ehhez kapcsolódó helyi gyártás áll. A program keretében a Honvédelmi Minisztérium a Rheinmetall-t bízta meg a legkorszerűbb lánctalpas és kerekes járművek beszállításával. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Németországban építik az első 46 Lynxet, majd további 163 darab már Zalaegerszegen gördül le a gyártósorról, a szállítások 2024-ben kezdődnek. A szerződés emellett egyéb szolgáltatásokat tartalmaz, például szimulátorokat, képzést és oktatást, valamint kezdeti pótalkatrész-ellátást és a karbantartási szolgáltatásokat.

Az ünnepség végén egy indítógomb megnyomásával Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Armin Papperger ügyvezető átadta a gyártat és tesztpályát. Ezt követően többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, prof. Dr. Palkovics László, az N7 Holding vezérigazgatója, valamint a város és megye vezetőinek társaságában tekintették meg a páncélozott harcjárműgyárat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában