Nemcsak a Tejútba csobbantak az augusztusi csillaghulláson

2023.08.18. 18:30

Ispánkon táboroztak idén a csillagászok

Múlt héten pénteken érkeztek Ispánkra és szombaton már pakolják össze távcsöveiket, legmodernebb műszereiket a zalaegerszegi VEGA Csillagászati Egyesület megfigyelőtáborának lakói. Az elmúlt napokban főként a Perseidák meteorraj maximumát kaphatták távcső és lencsevégre, mellette számos szakmai és szabadidős program várta őket, valamint ellátogattak a hegyhátsáli és szombathelyi csillagvizsgálóba is.

Mozsár Eszter

Horváth Dárius, Naszvadi István, Jandó Attila egyesületi titkár és Csizmadia Szilárd egy nagyobb méretű távcsővel.

Fotó: Pezzetta Umberto

A csillagásztáborokban átvált az ember biológiai órája. Az éjszakai észlelések hajnalig tartanak, így ebédidőig alszanak a lakók, majd délután jöhet a játék, a fürdés és a közösségi lét fő motorja, a személyes és szakmai beszélgetés. A program szerint a tábor hivatalos nyelve keddig a magyar volt, majd azután átváltottak angolra. A nemzetköziség az „Univerzumot a fiataloknak” című, Erasmus pályázatos programsorozatnak köszönhető, aminek keretében már negyedik alkalommal találkoztak az osztrák-magyar-erdélyi társszervezetek.

A grazi Kepler Szövetségi Gimnázium, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület és a VEGA Csillagászati Egyesület célja, hogy módszereket és tapasztalatok adjanak át egymásnak. Mindezt azért, hogy még jobban a csillagászat és az asztrofizika felé orientálják a fiatalok figyelmét. A táborban egyébként az égbolt látványát az egyesület asztrofotósai meg is örökítik, így a kidolgozott fényképek a későbbiekben kiválóan alkalmasak arra, hogy minél többet megtudjunk a kozmoszról, mondta Csizmadia Szilárd főszervező, a VEGA Csillagászati Egyesület elnöke. Az időjárás is kedvező idén, több volt a derült ég, mint a borult, összegezte. A Perseidák mellett a távcsövekkel és a digitális fényképezőgépekkel, CCD képérzékelőkkel mélyeget, bolygókat, üstökösöket és a Holdat figyelték meg. Az egyesületi elnök viccesen úgy fogalmazott, a világegyetem korához képest mindenki fiatal, így az „ifjúsági” amatőrcsillagász tábor nyitva áll minden 12-99 év közötti érdeklődő előtt. Idén hetvenegy résztvevő volt, legtávolabbról a Hollandiában dolgozó zalaegerszegi rádiócsillagász érkezett. A pénteki díszvendég, az Egyesült Királyságban élő Dr. Kristine Lam az exobolygókról beszélt.

Varga István, Salamon Júlia, Makó Zoltán, Makó Anna Melinda és Makó Rebeka Dorottya Erdélyből érkezett. 
Fotó: Pezzetta Umberto

Ottjártunkkor éppen Norbert Steinkellner, a grazi gimnázium fizikatanára készült a Gyakori tévedések a csillagászatban című előadásához. Érdeklődésünkre elmondta, speciális természettudományi oktatási programban vesznek részt, s van egy csillagvizsgálójuk is az intézmény tetején. Az őrségi táborba tizenhatan érkeztek.

Előadáshoz készülődve
Fotó: Pezzetta Umberto

Makó Zoltán, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy tizenhárom éve alakultak, s a mostanival egy időben van otthon is a megfigyelőtáboruk. A zalaiak meghívására öten érkeztek Csíkszeredáról és Marosvásárhelyről. Búcsúzóul a szegedi illetőségű Kelemen Tamással, az Egy hét a csillagok alatt programsorozat egyik szervezőjével beszélgettünk, aki egyébként tíz éve tagja már a VCSE Csillagász Egyesületnek, s jelenleg a szegedi csillagászati élet fellendítésén munkálkodik. A programozóval készült interjúnkat egy másik cikkben olvashatják majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában