Gyerektábor a Thúry Vitézlő Oskolában

2023.08.22. 13:31

Interaktív játékokkal az ősök nyomában

A nagykanizsai Thúry Vitézlő Oskola tagjai nyáron sem unatkoztak. Tábort tartottak gyerekeknek, de másik táborokban lévő fiatalokat is fogadtak. Az oskola leginkább ilyenkor van elemében: megteltek a termek gyerekekkel, csillogó tekintetek figyelték az oskola vezetőjét, Vörös Andrást, amikor a régmúlt idők vitézeiről mesélt.

Benedek Bálint

Vörös András és a táborozó gyerekek

Forrás: Thúry Vitézlő Oskola

- Abban hiszek, hogy mindenki feladattal érkezik a földre, és igazán boldog, kiteljesedett emberekké akkor válunk, ha a dolgunkat végezzük - mesélte Vörös András. - Gyerekkorban ezért kell sok olyan kalandos inger, ami beindíthatja a fiatalokban a bennük rejlő tettvágyat. Weöres Sándor szerint az igazi tanulás nem más, mint a bennünk szunnyadó őstudás tevékennyé ébresztése. Számos alkalommal tapasztaltam, hogy gyerekek elsőre úgy lőnek íjjal, mint akik éveket gyakoroltak előtte. Ilyenkor a „tanítói” szerep számomra igazán megtisztelő, hiszen érzem, hogy a felejtés ellen tehetünk. A felejtés alatt értem a régről hozott készségeket, képességeket, ösztönöket. Leginkább interaktív, élő játékokkal lehet ezeket előcsalogatni. A játékok legfőbb szerepe a fejlődés testben, ügyesebbé válhatunk, és ami még fontosabb, közösségekben való együttműködési képességünk erősödik. A közösségek szerepe mindig fontos volt, de úgy fordulhat a világ kereke, hogy az életet is jelentheti.

A tábor egy pillanata

Az oskola saját tábora során a Thúry-múzeum színvonalas programmal várta a fiatalokat. Ezen kívül Lóki György solymász csodálatos madaraival is találkozhattak, és a Panka lovardában is kalandos órákat töltöttek. 

Vörös András a testnevelést is az identitásképző tantárgyak közé sorolja. A néptánc (szerencsére ez jó úton jár), az íj, az ostor, a népi játékok mind részei lehetnének az iskolai testnevelésóráknak.

- Akik hozzánk érkeznek, olyan programokra számíthatnak, ami a kötődést erősítheti a felmenőikhez, városukhoz, hazájukhoz - tette hozzá. - Hálás vagyok a tanároknak, akik hívtak a táboraikba vagy hozták a gyerekeket.

Vörös András a testnevelést is az identitásképző tantárgyak közé sorolja

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában