Ötvenkét nemzet csapata versengett Lengyelországban

2023.08.30. 08:00

Dicsérettel tért haza a zalaegerszegi Horváth Zsóka a csillagászati diákolimpiáról

A magyar csapat kiváló eredménnyel tért haza nemrég a 16. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 11. évfolyamos tanulója és a VEGA Csillagászati Egyesület tagja, Horváth Zsóka dicséretet, a budapesti Schmercz Blanka bronzérmet, míg Elekes Dorottya ezüstérmet szerzett a megmérettetésen. Mellettük a nyíregyházi Sarkadi Sándor és a budapesti Vári Gergely Péter volt az olimpiai keret tagja.

Mozsár Eszter

A magyar csapat kiváló eredménnyel tért haza nemrég a 16. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Az eredményes olimpikonok: Vári Gergely Péter, Elekes Dorottya, Schmercz Blanka, Horváth Zsóka és Sarkadi Sándor

Forrás: Athletica Galactica

Ötvenkét ország részvételével zajlott a verseny augusztus 10. és 20. között a lengyelországi Katowicében. Az öttagú magyar csapatot Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudományos főmunkatársa és Dálya Gergely, a Genti Egyetem posztdoktor kutatója vezette - tudósít az MTI. A versenyen az elméleti feladatsor 13 példájára 5 óra állt a diákok rendelkezésére, többek között azt vizsgálták, hogy a NASA bolygóvédelmi programjának keretében indított DART űrszonda kisbolygóba történő becsapódása mennyire változtatta meg annak pályáját. Az adatelemzési feladatok során becslést kellett adniuk a Nagy-Magellán-felhő távolságára a törpegalaxisban az OGLE projektben detektált kettőscsillagok paraméterei alapján. A planetáriumban csillagokat és csillagképeket kellett felismerniük, és egy meteor áram radiáns pontját kellett meghatározni. Az észlelés során a Szaturnusz holdjait azonosították, megfigyelték a Starlink-műholdak átvonulását, és egy távoli galaxisban felrobbant szupernóva koordinátát és fényességét becsülték meg. 
Az Athletica Galactica szervezői szeptembertől már várják a csillagászat iránt érdeklődő, fizikából, matematikából és informatikából kiemelkedő diákok jelentkezését. A következő nemzetközi csillagászati diákolimpiát 2024 augusztusában Brazíliában rendezik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában