Az anyatej a tökéletes táplálék

2023.08.01. 18:19

Babakötvénnyel ajándékozták meg az újszülötteket Bakon

Bakon 2005 óta tartanak műsorral gazdagított ismeretterjesztő rendezvényt

Arany Gábor

Játszóház is várt a résztvevőkre a világnapi programban

Fotó: A szerző

Az anyatej a tökéletes táplálék a csecsemők számára, erre még világnap is felhívja a figyelmet 1992 óta. Egy évvel később hazánk is csatlakozott az egészséges táplálás népszerűsítésének eme módjához.

Ehhez kapcsolódóan Bak községben a sárhidai gyermekeket is ellátó Merthné Egyed Mária védőnő kezdeményezésére 2005 óta tartanak műsorral gazdagított ismeretterjesztő rendezvényt. Idén pont a szoptatás világnapján, augusztus elsején invitálták a faluházba az anyukákat, akik az elmúlt egy évben hozták világra gyermeküket. Mint elhangzott, a szoptatás természetes módja annak, hogy az édesanya a gyermekét az első időszakban minden szükséges tápanyaggal és táplálékkal ellássa, megalapozza későbbi egészséges életüket, ráadásul a szoptatás az anya lelki, fizikai egészségére is rendkívül jótékony hatású.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kizárólagos szoptatást ajánlja a születést követő első hat hónapban, majd javasolja, hogy 2 éves korig vagy akár tovább is maradjon fenn az anyatejes táplálás kiegészítésként a hozzátáplálás mellett.

Az óvodások műsorával kezdődött a világnapi rendezvény
Fotó: Arany Gábor

Az 1600 lakosú község önkormányzata nyolc éve csatlakozott a világnaphoz oly módon, hogy az újszülöttek köszönéseként 100 ezer forint értékű, jelképes babakötvényt ajándékoz a szülőknek. Ezt három részletben adják át, tudtuk meg Farkas Tamás polgármestertől. Az első 25 ezer forint a születéskor jár, 50 ezer forint esedékes az iskolakezdéskor, az utolsó részlet pedig az iskola befejezésekor. A polgármester hozzátette, a kötvény értékét hamarosan növelni fogják, tekintettel az árak változására. 

Ez alkalommal kilenc baki kisgyermek kapta meg a babakötvényt.

Az ötletet tavaly követésre méltónak találta Sárhida önkormányzata is. Nagy Marianna polgármester négy kisgyermeknek, illetve anyukájának adta át az önkormányzat ajándékaként a babakötvényt.

Ezt követően a világnapi program zenés játszóházzal folytatódott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában