A cél az, hogy a későbbi generációk is élvezhessék ezt a csodát

2023.08.03. 07:00

Az egyedülálló hévízi véderdő „titkai”

A Dunántúlon egyedülálló módszerrel újítják meg a hévízi véderdőt, amely a gyógytó egyensúlyáért is felel.

Péter B. Árpád

Bejárás a véderdőben, képünkön balról a második Samu Zoltán Tamás. Mellette Pálffy Tamás, a hévízi turisztikai cég ügyvezetője, illetve a zsűri tagjai, Kövér Edit és Kirrné Feicht Ágnes

Fotó: Péter B. Árpád

A Virágos Magyarország-verseny zsűrijének Samu Zoltán Tamás geotúravezető a minap bemutatta a Hévízi-tó hidrológiáját, geológiáját, külön ecsetelve a véderdő értékeit, különleges állat- és növényvilágát. Hévíz ezúttal a gyógytavat körbeölelő felújított területtel, illetve az ott kialakított különleges sétánnyal nevezett.

A szakember szólt arról is: itt egyedi módon gazdálkodnak „annak érdekében, hogy a természetességet, a természetvédelmet minél inkább érvényre juttassák, illetve hosszú távra biztosítsák az itteni élőhelyeken azokat a kedvező hatásokat, amelyek következtében, generációkon átívelve, gyermekeink, unokáink is élvezhetik majd a véderdő kincseit”.

– A túrák végén mindig az a visszajelzés érkezik a vendégeinktől, hogy nem erre számítottak, nagyon sok információt kaptak, s most már egészen másként látják Hévíz természeti értékeit – árulta el Samu Zoltán Tamás. – Például azt, hogy miért jó, ha vegyes összetételű egy erdő. Egy-egy túra alkalmával a résztvevők megismerkednek az özönfajokkal, s úgy távoznak, hogy értik: milyen felelősségünk van egyes fajok kihelyezésével, vagy visszatartásával.

A zsűri tagjait lenyűgözték a véderdőben látottak, balról Pálffy Tamás, a hévízi turisztikai cég ügyvezetője, mögötte Samu Zoltán Tamás, illetve a zsűri tagjai, Kövér Edit és Kirrné Feicht Ágnes

A geotúravezető arra is ráirányította a figyelmet: a fürdővárosban alkalmazott erdőfelújítási módszer kuriózum a Dunántúlon. Ennek lényege, hogy a természetet leutánozva örökerdőt alakítanak ki, amely óvja a tó feletti párapaplant, amely ezt a különleges ökoszisztémát élteti, fenntartja.

E munka során úgynevezett légnyitásos tisztásokat hoznak létre, ahol újra megindul a vegetáció. Ezekre a helyszínekre fiatal egyedeket telepítenek, vagy egyszerűen hagyják, hogy a természet saját maga megoldja ezt a feladatot.

– Ezt a dinamizmust szeretem leginkább bemutatni a vendégeknek, vagyis azt: lehet úgy is élni, hogy az ember nem tesz mindig mindent tönkre – szögezte le Samu Zoltán Tamás.

Lehet úgy is élni, hogy az ember nem tesz mindig mindent tönkre, mondta Samu Zoltán Tamás (balról a második). Mellette Pálffy Tamás, a hévízi turisztikai cég ügyvezetője, illetve a zsűri tagjai, Kirrné Feicht Ágnes és Kövér Edit. Fotó: Péter B. Árpád

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában