Kisebb helyen a zalaegerszegi országos vásár

2023.08.08. 14:00

A visszaeső forgalom ellenére még mindig népszerű a rendezvény

Minden hónap első keddjén Nagykanizsán, míg a második kedden Zalaegerszegen rendeznek országos vásárt. A nyár utolsó egerszegi nagypiacán leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkora ebben a szezonban a forgalom.

Mozsár Eszter

Sok minden kapható a vásárban, ami egy háztartásban szükséges

Fotó: Pezzetta Umberto

Ez a reggel hűvösebb volt az átlagosnál, ami bizony érezhető volt a nyári ruhák keresletében – felelte érdeklődésünkre Bende Barnabás kereskedő, aki már a kezdetek óta, mintegy húsz éve jelen van standjával itt a Jégcsarnok előtt, és a Vásárcsarnok melletti piacon is. Mint mondta, az országos vásárok forgalmát nagyon befolyásolja az időjárás, illetve az, hogy nem mindenki kapta még kézhez a fizetését. A tizedike előtti kitelepüléseken közel 20-30 százalékkal kevesebb a bevétele, mint azt követően. A kereskedő hozzátette, természetesen tervez leértékelést: a hónap végén a nyári ruhaneműket akciósan szeretné kínálni, amennyiben az időjárás is kedvezőbb lesz.

A következő hónapban a nyári ruhák várhatóan már olcsóbbak lesznek
Fotó: Pezzetta Umberto

Varga Zoltán helypénzszedő azt tapasztalta, egyre kevesebb fiatal választja az utcai árusítást, emellett az utóbbi években a vevőforgalom csökkenése érezhető. A Covid-járvány és az energiaválság a vásárra is hatással volt, az emberek mostanában leginkább élelmiszerre költenek. Ettől függetlenül még hagyománya van a rendezvénynek, sokan keresik fel messzebbről az egerszegi vásárt, ahol főleg ruhaneműt és háztartási cikkeket kaphatunk. Való igaz, tíz-tizenöt évvel ezelőtt nagyobb státusza volt az országos vásároknak, ma már mindent megkapunk a hét többi napján is a nagyáruházakban, tette hozzá Varga Zoltán.

Jelenleg mintegy száz kereskedő pakolt ki Egerszegen, az utóbbi évekhez képest ez 30-40 százalékos visszaesést jelent. Az első években előfordult, hogy kétszáz stand állt itt, s nem volt ritka, amikor egy árus több helyet foglalt el. A bérlők 90 százaléka állandó, a közgyűlési határozat értelmében egy évre előre kifizetik a bérleti díjat, így a vevők már jól ismerik őket, nagyon kevés az alkalmi eladó. Bende Tamás piacellenőr hozzátette, a vásárlók többsége az idősebb korosztályból kerül ki, az árusok pedig akciókkal igyekeznek az előző szezon készletét kiárusítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában