Az új kenyér a magyarság kovászának és az életnek a szimbóluma

2023.08.20. 09:11

A Szent István dombnál a Magyar Mise rockatóriumát adták elő

„Kivételes nap augusztus 20-a nemzeti ünnepeink sorában. Egyszerre magasztos és emberközeli, egyszerre fennkölt és gyakorlatias. Egyszerre büszke és alázatra tanító. Egyszerre állami és egyszerre személyes” – V. Németh Zsolt államtitkár ezekkel a szavakkal nyitotta meg az államalapítás ünnepét szombaton este Zalaegerszegen, a csácsi Szent István szobornál. A rendezvényen a Magyar Mise rockatóriumát hallhatta a közönség.

Mozsár Eszter

A mostani ünnepséget a Szent István szobor dombjával szemben tartották.

Fotó: Mozsár Eszter

A magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos arról szólt, hogy a haza nemcsak föld és hegy, hanem a haza mi vagyunk.

- Különlegesen szépnek tartom, hogy a zalaegerszegiek már egy nappal előtte ünneplőbe öltöztetik városukat, gondolatukat és szívüket a több évtizedes hagyomány szerint. Számomra ez a gesztus a hit és remény ünnepévé is teszi a nemzeti ünnepünket – mondta V. Németh Zsolt, majd így folytatta: Szent Istvánnak hitében gyökerezett a bátorsága ereje és igazságossága. - Egy erős közösségben hamar visszatalálunk a hithez, a reményhez és a személyes erőnkhöz. Az új kenyérre pillantva eszünkbe jut, hogy milyen sok helyen megtalálhatjuk a reményt. Benne van a remény csírája a vetett búzában, a kenyértésztát dagasztó karban, a hit a felvágandó vekni aljára karcolt keresztben is. Valahol mindannyian érezzük, hogy mi a kovásza államiságunknak, földjeinknek, a vármegyerendszerünknek, a mesterségeinknek, ősi bölcsességeinknek, népdalainknak, néptáncainknak, meséinknek. És ezt a kovászt őrizni, táplálni kell a gondolatainkkal, érzéseinkkel, tetteinkkel. Mindannyiunkban benne van a magyarság lisztje és kovásza, egyszóval benne van az élet – mondta a politikus.

Ünnepi beszédet V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos mondott

Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő köszöntőjében így fogalmazott: „tudjuk-e értékelni, hogy az országépítő és a törvényalkotó munka az akkori körülmények között mekkora erőfeszítésbe telhetett. Ha mindezt átérezzük, akkor megtöltődik tartalommal ez a fontos ünnepünk, amire minden évben nagy szeretettel és odafigyeléssel készülünk 2000 óta a Szent István szobor lábánál.”

A beszédeket követően Furján Gellért plébános megáldotta az új kenyereket, melyeket rajta kívül Herkliné Ebedli Gyöngyi, V. Németh Zsolt, dr. Sifter Rózsa főispán, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Balaicz Zoltán szegett meg, majd a közönségnek osztották szét.

Megáldották és megszegték az új kenyeret. Balról jobbra: Furján Gellért, Herkliné Ebedli Gyöngyi, V. Németh Zsolt, Vigh László, dr. Sifter Rózsa és Balaicz Zoltán. 

Az ünnepség Tolcsvay László-Tolcsvay Béla Magyar Mise című zenés, liturgikus elemekre épülő rockatóriumával zárult. A művet Sáfár Mónika, Dobos László, Tolcsvay László, Tóth József, valamint a Rotunda Énekegyüttes adta elő, vezényelt Tóthné Mózer Annamária.

A csácsi ünnepségen közreműködött Kálmán Fruzsina, ifj. Horváth Károly népzenész tanítványa, Kondor Anita és a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában