Isten lakást vett nálunk…

2023.08.05. 12:00

A papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak a fürdővárosban

A papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak a hívek az elsőcsütörtöki szentmisén dr. Udvardy György veszprémi érsek vezetésével Hévízen. Ezt megelőzően a Szentlélek-templomban szentségimádásra várták a helybélieket s a fürdőváros vendégeit.

Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György: A pap személyében is jelen van Isten

Fotó: Péter B. Árpád

Az elsőcsütörtöki szentmisesorozat 2021 márciusában indult, és azóta minden hónapban a főegyházmegye más-más templomában fohászkodnak a hívek a főpásztorral közösen azért, hogy minél többen válasszák a papi és szerzetesi hivatást, szolgálatot.

Hévízen a napi evangélium kapcsán dr. Udvardy György szentbeszédében arra hívta fel a figyelmet, Mózes az Isten embere, ő az, aki lehozta a kőtáblát a hegyről s átadta a parancsolatokat a népnek, „az emberek pedig feleltek: igen, megtartjuk ezeket, hűségesek leszünk s egész életünkben ragaszkodunk a szövetséghez”.

– Mózes szemtől szemben látta az Urat, aki úgy beszélt vele, mint az ember a barátjával – emlékeztetett az érsek. – Tudta azt is, hogy Isten együtt akar lakni az emberrel, méghozzá úgy, hogy odaadja a törvényét, parancsait, szavait, mondatait, amelyek az életet tárják fel, arra vezetnek. A Tízparancsolat nem korlátoz, nem leszűkít, hanem a szövetség Istenének életét kínálja fel.

Mi pedig Jézus Krisztusban megismerhettük az Úr törvényeit és szent lelke által az ő akaratát, s azt, hogy üdvözíteni akar bennünket mindazzal, amit kér, tanácsol, parancsol, hiszen ez az életre vezet, hangsúlyozta dr. Udvardy György.

Prédikációjában a főpásztor azt mondta, „ebben a gyönyörű Isten-ember kapcsolatban arról is gondoskodik, hogy el ne gyengüljünk: közvetítőket ad, akik nem egyszerűen csak elmondják, amit hallottak, tanultak. A pap személyében napról napról megismétlődik a szövetségkötés, az, hogy az Úr törvényt ad az embernek, amit ő elfogad, s ez élteti”.

– A pap személyében is jelen van Isten – folytatta dr. Udvardy György. – Amikor elsőcsütörtökönként a papi és szerzetesi hivatásokért imádkozunk, akkor valójában ezért az isteni szövetségért imádkozunk, azért, hogy ez éltessen, vezessen, bátorítson bennünket s legyen táplálékunk.

Hozzátette, amikor a jövendő papokért fohászkodunk, megköszönjük mindazok szolgálatát, akik bennünket neveltek, vezettek, akiknek az áldozatából élünk. Legyünk bátrak s higgyük el, Isten lakást vett nálunk, itt van közöttünk: a szavában, az igéiben, törvényeiben, testében és vérében” – zárta szentbeszédét a veszprémi érsek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában