Áradnak a folyók, patakok

2023.08.06. 19:26

A Kerka is kilépett a medréből

Nemcsak a Mura, a Kerka alsó szakasza is kilépett a medréből az elmúlt napok heves esőzései nyomán. Kerkaszentkirályon a víz teljesen ellepte a falu központjában kialakított árteret, de Szécsiszigeten is betört néhány lakóingatlan kertjébe az ár.

Gyuricza Ferenc

A Kerka teljesen kitöltötte az árteret Kerkaszentkirály központjában

Fotó: Gyuricza Ferenc

Kerkaszentkirályon már egyáltalán nem szokatlan a látvány, ahogy a falu központjában több tíz méter szélességben hömpölyög az ár, a falubeliek szerint tavaszi hóolvadás vagy nagyobb esőzés idején itt rendszerint kilép a Kerka a medréből. A sáros ár most is teljesen betöltötte az árteret.  

- Teljes biztonságban érezzük magunkat, s a vízügyi szakemberek sem jeleztek veszélyt – mondta Pál Zoltán a település polgármestere. – Ezt a vízmennyiséget képes a patak levezetni, ráadásul elkészült az a gátrendszer is, ami a margitmajori részt hivatott védeni, így onnan sem törhet be az ár a faluba. Ennek a védrendszernek a mostani árvíz az igazi próbája, eddig úgy látjuk, tökéletesen működik.  

Szécsiszigeten a bivalyrezervátum egyes területei kerültek víz alá, ott szintén a Kerka öntött el fűvel borított területeket. A falu felé terjeszkedő ár néhány konyhakertet ért el, de lakóépületek jelenleg ezen a településen sincsenek veszélyben.  

Közben a Muráról is kaptunk új információkat, tovább emelkedik a víz szintje, Farkas Szilárd letenyei polgármester tájékoztatója szerint kevéssel 19 óra előtt már elérte az 525 centimétert, azaz közelít a 2014-ben mér 530 centiméteres vízálláshoz. Muraszemenyén az egykori kavicsbányából kialakított horgásztó szombat óta megközelíthetetlen, a horgászok szerint biztosan vannak már olyan kalibák, amikbe betört a víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában