Főegyházmegyei változások

2023.07.25. 09:00

Zalában minden plébános eddigi szolgálati helyén marad

Zalát érintően nem lesz személyi változás a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozó plébániákon. Ez is kiderül a dr. Udvardy György érsek által kiadott dispozícióból.

Péter B. Árpád

Idén mindenki eddigi szolgálati helyén marad. Képünkön dr. Udvardy György érsek, s körülötte a zalai pásztorok egy júniusi keszthelyi szentmisén

Fotó: Halász Gábor

A főpásztor az eddig plébániai kormányzóként – azt megelőzően pedig hévízi káplánként – szolgáló Szalontai István Balázs atyát plébánossá nevezte ki Pókaszepetkre, illetve az oldallagosan ellátott falvakba, köztük Zalabérbe, Zalvégre, Pakodra, Kemendollárba, Batykra és Gyűrűsre.

Dr. Udvardy György a Főegyházmegyei Gazdasági Tanács tagjává nevezte ki Csonka Nándor tapolcai plébánost – aki korábban Keszthelyen és Hahóton is szolgált –, Mezei Andrást, a keszthelyi Kis Szent Teréz Plébánia plébánosát, illetve Tódor Szabolcs helyettes esperest, Búcsúszentlászló plébánosát.

Tódor Szabolcs az idei búcsúszentlászlói úrnapi körmeneten. Öt évig a Főegyházmegyei Gazdasági Tanács tagja lesz
Fotó: Péter Béla Árpád

A nemrégiben megjelent főpásztori dispozícióból az is kiderül, ezek a rendelkezések augusztus 1-jétől érvényesek, mint ahogyan az is: az érsek Gyulai Péter István búcsúszentlászlói kisegítő lelkész megbízatását egy évvel, 2024. augusztus 1-ig meghosszabbította.

A dokumentumban az is olvasható, Kovács Mihály József érseki tanácsos, címzetes esperes, úrkúti plébános idén március 27-én betöltötte 75. életévét, s a rend szerint benyújtotta lemondását. Ezt dr. Udvardy György – köszönetet mondva ötvenévnyi papi szolgálatáért – elfogadta és nyugállományba helyezte.

Mezei András (középen) és Tódor Szabolcs (balról) augusztus 1-től a Főegyházmegyei Gazdasági Tanács tagja lesz. Mellettük Mokos János és Bacsa Dávid káplán
Fotó: Halász Gábor

A sokak által ismert atya Zalához is kötődik: Búcsúszentlászlón volt káplán 1975-80 között, majd plébánosként szolgált Szentpéterúron (1980-83), illetve Búcsúszentlászlón (1983-88), oldallagosan ellátva Szentpéterúrt és Pölöskét. Ezt követően Úrkútra került, Szentgál híveit is erősítve, gyámolítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában