Felfedezés

2023.07.25. 13:30

Vulkáni kőzetre bukkant a polgármester Tilaj község határában

Sok mindent tudunk már Badacsonyról és a Balaton-felvidék vulkánjairól. Tudjuk, hogy a geológusok által "harmadkornak" nevezett időszakban, vagyis körülbelül tíz millió évvel ezelőtt még aktívak voltak. Azt azonban a tudósok is csak találgatják, hogy ezek a vulkánok pontosan mekkora kiterjedéssel működtek.

Király Erika

Fotó: Jáki Balázs

Senkó Balázs, Tilaj Község polgármestere saját bevallása szerint még csak amatőr geológusnak sem vallja magát, mégis fontosnak érzi azt a felfedezést, amivel pár héttel ezelőtt, egy nagy vihar után szembesült. A hatalmas esőzés rengeteg sarat hordott ki az útra, amit rendbe kellett tenni. Így talált rá azokra a vulkanikus bazaltkövekre, melyeket, – miután azonnal megmutatta azokat a faluban élő Dr. Müller Imre geológusnak – kiállított a település falunapjának helyszínéül szolgáló Közösségi Aszaló Bemutatóhelyen. A felfedezés apropója kapcsán, valamint azért is, mert Tilajban az idei falunap mottója a "helyi tudás" volt, a rendezvény részeként a tilaji geológus – aki mellesleg számos hazai és külföldi egyetem címzetes professzora – előadást tartott a fellelt kőzetek tükrében a környék földtörténetéről. Mesélt arról, hogyan csinált több millió évvel ezelőtt ezen a helyen a nagyon forró láva a homokból kristályokat, melyeknek nyomait meg is lehetett találni az egyik kiállított kőzeten.

Dr. Müller Imre olyan fotókat is mutatott a közönségnek, melyeken jól látszanak a környék földtani szelvényei. A geológus elmagyarázta, hogy ezen a területen a harmadkor végén még tenger volt. A néhol négy-öt méter löszképződmény alatt jól látható a régi Pannon tenger agyagos, homokos lerakata. Ebben a rétegben a tengervízi csigák maradványai is fellelhetők, melyek idestova öt-hat millió évesek.

Senkó Balázs polgármester és dr. Müller Imre geológus
Fotó: Jáki Balázs

Dr. Müller Imre azt is hangsúlyozta, hogy a polgármester által megtalált bazaltkövek a tilajújhegyi bekötőút szomszédságában azért bírnak nagy jelentőséggel, mert ezen a környéken nem volt még vulkáni lelet dokumentálva.

Az előadás végén a professzor – akinek egyik fő tudományterülete a hidrogeológia – hazánk vízkészletéről is ejtett pár szót; szerinte kiváló minőségű ásványvizeink vannak, ráadásul jelentős mennyiségben. Ám azt is hozzátette: nagyon kell vigyáznunk arra, hogy el ne szennyeződjenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában