Beleznai viharkárok

2023.07.19. 18:30

Tombolt a szél, fákat csavart ki és áramkimaradást okozott (fotógaléria + videó)

Beleznára is lecsapott a vihar kedden este. Főleg a viharos erejű szél okozott nagy károkat: több helyen fákat csavart ki tövestől, vagy tört ketté, másutt pedig a vezetékekre dőlt fák okoztak áramkimaradásokat.

Benedek Bálint

Beleznát széttépte a kedd esti vihar

Fotó: Szakony Attila

Beleznán az önkormányzati hivatalnál és annak közelében lévő két utcában fordította ki a talajból a megtermett, 80-100 éves fákat, másutt a fenyőfákat törte derékba. Olyan, mintha tornádó pusztított volna, vannak olyan részek, ahol egyetlen fa sem maradt épen.

Bődör István, a település polgármestere félelmetes viharról számolt be, ami kedden 20 óra környékén csapott le Beleznára. Elmondta: a süvítő szél recsegve-ropogva törte össze a százéves fákat. Tombolt már vihar korábban is a településükön, de 47 éve, mióta ő ott él, még soha ilyen szél nem fújt. Vízszintesen esett az eső és 120 kilométeres sebességgel fújt a szél, mely néhol tetőcserepeket is bontott. A kidőlő fák miatt az áramszolgáltatás is megszűnt, a villanyvezetékekben jelentős károk keletkeztek.

- A vihar csillapodását követően, éjjel, a szomszédos Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltók nagyon sokat segítettek, az utakról elhordták a fákat, feldarabolták azokat - mondta. - Az önkormányzatnak a romeltakarításra nincs külön forrása, de azért ami a saját erőnkből telik, megtesszük.

A lakosság szintén elborzadva nézte a kicsavart fákat, a leszakadt ágakat. A 87 éves Tomasics Ferenc sem emlékezett ilyen, ahogy ő mondta: csúnya, borzasztó viharra, ami minden almafát elpusztított a kertjében. Amit nem aprított össze a szél, azon gyümölcs nem maradt.

Megkerestük az áramszolgáltatót, amely azt írta: Belezna többszörösen érintett volt a viharban, a legtöbb esetben a vezetékre dőlő fák okoztak áramszünetet. A település egyes utcáiban 20 óra 06 perckor érezhettek a lakók először áramkimaradást, mert a hálózatra egymás után több nagy fa is rádőlt és leszakította a vezetékeket. Az E.ON szerelői az éjszaka folyamán nagy erőkkel dolgoztak a leszakadt vezetékek helyreállításán, a javítások nyomán hajnal 4 órára állt helyre az áramszolgáltatás. 
Szerdán kora délelőtt a katasztrófavédelem kérte az E.ON segítségét a beleznai kisfeszültségű hálózaton keletkezett újabb hiba miatt. A heves szél egy Szabadság téri nagy fenyőfát is oszlopközbe döntött, a kötegelt vezetéket a fenyő súlya eltépte. Az E.ON szakemberei folyamatosan dolgoztak a helyszínen, a fát eltávolították a hálózatról, a javításhoz azonban feszültségmentesíteni kellett a főtér környékét, emiatt 149 otthonban nem volt áramszolgáltatás. A vezeték cseréjét követően, a tervek szerint 16 óráig, helyreállt az áramszolgáltatás az egész településen. Fentieken túl több kisebb hiba helyreállításán is dolgoztak még szerelőik a településen, de ezek egyike sem érinti ügyfeleik áramellátását. Ezúton is köszönik az érintett lakosok megértését és türelmét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában