Jó évük van a gólyáknak

2023.07.26. 19:15

Ritkaság, hogy hat fiókát látni egy fészekben

Az idei év Zala vármegye északi részén jónak bizonyul a gólyák számára. Átlagos körülmények között egy fészekből 2-3 fióka repül ki, azonban az egyik zalaegerszegi fészekben hat egészséges fióka nevelkedik, ami meglehetősen ritkának mondható, írja honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Zaol.hu

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Búzás Előd által jegyzett cikk szerint a fehér gólya átlagosan 4-5 tojást rak le. A tojásokból kikelt fiókák felnevelésének sikeressége azonban sok tényezőtől függ. A szülők leginkább a réteken gyűjtik táplálékukat és viszik fiókáiknak. A táplálék mennyiségét többségében a csapadék és annak eloszlása határozza meg. Jókor, megfelelő mennyiségben esett esőtől, elöntéstől a réteken, vizes élőhelyeken több állat lesz, így több táplálék jut a gólyafiókáknak. Rossz években átlagosan 1-2 fióka tud kirepülni, vagy nem sikerül a költés, mert a fiókák egy része természetes körülmények között is elpusztul. A megfelelő években azonban ezek a veszteségek kompenzálódnak, mint ahogy most is.
A nemzeti park arra is felhívta a figyelmet, hogy e gólyák fő táplálkozó helyei a Zala folyó menti Natura 2000 gyepterületek, melyek fennmaradása rendkívül fontos. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában