Múlt, jelen s jövő kérdései

2023.07.06. 18:00

Megkezdődött a 17. Nemzeti hét Balatongyörökön

Immár 17. alkalommal szervezi meg a Nemzeti hetet a Balatongyöröki Honismereti Kör. A vasárnapig tartó programban múltról, jelenről, jövőről, s a nemzeti sorskérdésekről esik szó, esténként pedig koncertek szolgálják a kikapcsolódást a mólónál.

Péter B. Árpád

Biró Róbert: Balatongyörök közössége még őrzi a régi értékeket, hagyományokat, amelyek irányítópontként szolgálhatnak a jövőben

Fotó: Péter B. Árpád

A szerda délutáni megnyitót követően Piszter Péter, a szervező egyesület elnöke lapunknak arról beszélt: számukra a nemzeti gondolat az elsődleges, és idén e küldetés kiegészül az ukrán-orosz háború előzményeinek és következményeinek vizsgálatával, amivel több előadó is foglalkozik az öt nap során.

– Leginkább azt gondolom a legjelentősebbnek, ha a nemzetformálásról beszélünk, hogy a kezdetek óta minden évben rendezünk egy napot a határon túli testvéreinknek. Idén is lesz Kárpátaljáról, Dél- és Felvidékről, valamint Erdélyből előadónk, valamennyien a kisebbségi létről beszélnek majd – fogalmazott az elnök.

Piszter Péter leszögezte: a családok és a kisebb közösségek építik fel a nemzetet, „nekünk pedig olyan kultúránk és múltunk van, amelynek értékeit feltétlenül tovább kell adnunk az utánunk jövőknek, ám a mai médiaviszonyok között erre van a lehető legkevesebb lehetőség”. A Nemzeti hét ezt a küldetést vállalja fel, immár majdnem két évtizede, fűzte hozzá.

Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere megnyitójában kijelentette, ez a program is arról tanúskodik: „itt voltunk, itt vagyunk és itt is leszünk”. Szerinte fontos, hogy beszéljünk a magyarság fontos kérdéseiről, emellett „őrizzük, kifényesítsük, megelevenítsük” hagyományainkat, hiszen a mai világ, sajnos, más értékrend szerint épül fel, mint szüleink, nagy- és dédszüleink korában.

Piszter Péter a Nemzeti hét plakátjával. Szerinte olyan kultúránk és múltunk van, amelynek értékeit feltétlenül tovább kell adnunk az utánunk jövőknek

– Vannak olyan pontok a történelemben, amikor az embereknek, a kisebb-nagyobb közösségeknek el kell gondolkodniuk, biztosan jó-e az az út, amin éppen járunk, vagy vissza kell fordulnunk. S ha ez utóbbi választ tartjuk helyesnek, akkor mindig fontos, hogy rátaláljunk

a régi kapaszkodókra, és azokhoz vissza tudjunk nyúlni – szögezte le a község első embere.

Biró Róbert azt mondta, a Nemzeti hét pont ezt szolgálja: segít eligazodni a mindennapokban. Kiemelte, a több mint 900 éves Balatongyörök közössége még őrzi a régi értékeket, hagyományokat, amelyek irányítópontként szolgálhatnak a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában