A közösség erejét ünnepelték

2023.07.03. 10:26

Jubileumi Péter-Pál búcsú Besenyő-Öreghegyen

Vasárnap jubileumi ünnepséggel tették emlékezetessé a Péter-Pál kápolna építésének 20. évfordulóját Besenyő - Öreghegyen. Délelőtt szentmisével, délután kultúrműsorral színesített búcsúi forgataggal tisztelegtek a jeles esemény előtt.

Fincza Zsuzsa

A Royar Dance leányai egyéniben, duóban és trióban önálló koreográfiákkal szórakoztatták a nagyérdeműt

Fotó: Fincza Zsuzsa

Volt mit ünnepelni, hiszen Besenyő-Öreghegy ugyanúgy teljes közművel büszkélkedhet, mint a Zalaegerszeg belvárosa, s ez elsősorban a lakók és a hegyi gazdák szorgalmának, kétkezi munkájának, s nem utolsó sorban leleményességének köszönhető. Huszonöt évvel ezelőtt elkérték és megkapták a régi besenyői vasúti rakódó vágány melletti összegyűlt, letaposott és már elfelejtett kavicsot, s a 12 nagy Tátra teherautónyi első osztályú anyagból építették meg az aszfaltos hegyi út alapját. Ezt az első nagy közösségi munkát öt év múlva újabb követte: megépült a kápolna, ahol azóta minden évben Péter-Pál búcsút tartanak.

A jubileumi szentmisét Stróber László apátplébános celebrálta, aki a kápolna két névadó apostola életútjának méltatása mellett megemlékezett a Sarlós Boldogasszony szintén aznap tartott ünnepéről is. A 20. szentmisén, mint kivétel nélkül minden alkalommal, keresztelőt is tartottak, ezúttal Dancs Attila és Simon Anita kislánya, a 9 hónapos Dancs Verona kapta meg nevét a keresztségben.

A délutáni búcsúi forgatagot (a nemrég "Polgárőr Érdemkereszt" arany fokozata kitüntetésben részesített) Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület szervezésében az ugyancsak saját kétkezi munkájával felépített közösségi téren tartották. A rendezvényt a zalabesenyői Aranypáva-díjas Szivárvány népdalköre "Ott fenn a hegyen, van az a hely, ahol a szív békére lel" ikonikus keresztény dal előadásával nyitotta meg, majd az ünneplő közösséget a törekvéseiket mindenben támogató város vezetői képviseletében Balaicz Zoltán polgármester és Gecse Péter alpolgármester, a településrész városházi képviselője köszöntötte. A polgármester "fantasztikus" közösségnek nevezte az öreghegyi gazdákat, a polgárőrök csapatát, akik nem nemcsak a szórakozásról, hanem kemény munkával a teljes infrastruktúráról is gondoskodtak. Megígérte, hogy törekvéseiket, akárcsak eddig, ezután is támogatja, hiszen munkájukkal példát mutatnak a többi civil szervezetnek: miként lehet összefogni és az álmokat megvalósítani. Gecse Péter felelevenítette Besenyő-Öreghegy múltját, az elnéptelenedés utáni újjászületését, a gazdák összefogását, s aminek köszönhetően egyre többen választják újra lakóhelyüknek a jó levegőjű, békés, de teljes közművel bíró hegyhátat. A hivatalos megnyitó után a Royal Dance Stúdió és Sportegyesület táncosai mutatták be tudásuk legjavát, majd Szivárvány Népdalkör "boros" népdalcsokra teremtett igazi "szőlőhegyi" hangulatot. A Besenyői Baráti Kör Gaál Annamária tanításában és vezetésével moldvai táncokkal ismertette meg a nagyérdeműt - a talpalávalót apa és fia: Gaál Péter és Gaál Mihány szolgáltatta. A szintén Aranypáva-díjas Botfai Citerazenekar is szinte állandó fellépő az öreghegyi búcsú szabadtéri színpadán, miként a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola magánének szakán tanuló Miklós Viviennek is tapsolhatott már a hegyi búcsú közönsége.

Sztárvendégekből sem volt hiány, a Zalaegerszegi Hastánc Egyesület Ezer Rózsa Kertje felnőtt csoport, Debrei Zsuzsanna és Both Gábor, Viola Attila bűvész, majd Sláger Tibó szórakoztatta az egybegyűlteket. A napot az öreghegyi polgárőrök saját zenésze, Simon József közreműködésével búcsúi bál zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában