A Zrinyi-gimnázium tanulója is utazhat Lengyelországba

2023.07.27. 12:30

Horváth Zsóka bekerült a nemzetközi csillagászati diákolimpia csapatába

A Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 11. évfolyamos tanulója és a Zalaegerszegi VEGA Csillagászati Egyesület tagja, Horváth Zsóka második lett a Jászberényben megrendezett egyhetes intenzív felkészítő tábor versenyén, így ő is utazhat augusztus 10-én a delegációval a XVI. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára Lengyelországba.

Mozsár Eszter

Idén Sarkadi Sándor, Horváth Zsóka, Schmercz Blanka, Elekes Dorottya és Vári Gergely Péter képviseli hazánkat a lengyelországi csillagászati diákolimpián

Forrás: Athletica Galactica

A Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny (Athletica Galactica) szervezőinek tájékoztatása szerint az olimpiai keretbe az első helyen Schmercz Blanka (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium), másodikként a zalaegerszegi Horváth Zsóka, harmadikként pedig Elekes Dorottya (Budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium) került be. Mellettük az ötfős csapatot Vári Gergely Péter (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), valamint Sarkadi Sándor (Nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium) tette teljessé.

Az Athletica Galactica idei döntőjében 10 diák lett kerettag, közülük választották ki többfordulós megmérettetés alapján a legjobbakat. A felkészülés során 10 héten át feladatsorokat kellett megoldaniuk, emellett Budapesten a Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetben, Piszkéstetőn és Baján a Bajai Obszervatóriumban töltöttek el egy-egy hétvégét. Az addigi 5 legmagasabb pontot szerzett versenyző kiutazhatott Horvátországba a Csillagászati és Asztrofizikai Miniolimpiára, ahol szlovén és horvát társaikkal mérték össze tudásukat. Ezt követte Jászberényben az egyhetes, többfordulós versenyből álló intenzív felkészítő tábor, ahol észlelés, planetáriumi forduló, elméleti feladatsor és adatelemzés várt a fiatalokra. Ezek alapján alakult ki a végleges sorrend. Horváth Zsóka a több hetes válogatás alatt, valamint a táborban is a második helyen végzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában