Makramé, csipkeverés, horgolás

2023.07.08. 18:00

Helyi Termék Vásári Forgatag a Göcseji Tudásközpontban

A Göcseji Kézműves Egyesület szombaton rendezte meg a Helyi Termék Vásári Forgatag legutóbbi programját a Göcseji Tudásközpontban. A „Csomózz velünk! - A makramétól a csipkéig” címet viselő hagyományőrző napon Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő és Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó köszöntötte a résztvevőket, közreműködött a Zalai Táncegyüttes.

Mozsár Eszter

Pacsai Gézáné férje halála után, nyugdíjasként tanulta meg húsz évvel ezelőtt a csipkeverés mesterségét

Fotó: Mozsár Eszter

Szorgos kezek munkáját dicsérték a csomózásos technikákkal készült kézműves darabok. A makramézás, a csipkevarrás és csipkeverés, valamint a horgolás történetét Kiss Nóra, a Göcseji Múzeum etnográfusa ismertette az érdeklődőkkel. A standoknál a kézműves szakma képviselői, a Zalai Csipkeműhely, illetve a Göcseji Kézműves Egyesület tagjai tartottak mesterségbemutatót. Pacsai Gézáné csipkeverő lapunk érdeklődősére elmondta, húsz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy megtanulja ezt a mesterséget.

A Zalai Csipkeműhely is tartott mesterségbemutatót, jobb szélen Orot Istvánné csipkeverő Népi Iparművész
Fotó: Mozsár Eszter

– Félverés, vászonverés, rózsaverés technikáit alkalmazom. Ezekből a cakkos szélű szélcsipkékből terítőt vagy a ruhák gallérját lehet díszíteni. Az egyenes szélű betétcsipkékkel két anyagot tudunk összevarrni vagy az ingujjba varrjuk hosszában. Időigényes munka, ám nagyon szeretem – mondta a csipkeverő kézműves.

A szervezők arra kérték a Göcseji Tudásközpontban megfordulókat, hogy kössenek egy-egy csomót a szeretteikért, a barátságaikért, s ezáltal hozzanak létre egy nagy, közösen csomózott alkotást. A színes makramé kígyó Kulcsár-Papp Ráchel segítségével készült, ottjártunkkor éppen Rezsenyák Anita tanulta meg pillanatok alatt az alapfogásokat. A rendezvény alatt kézműves eszközök és alapanyagok cseréje is folyt. Ugyancsak szombaton délelőtt a tudásközpont emeleti előadótermében folytatódott a Gyümölcsöző kiskertek előadás-sorozata, ahol Darázsi Zsolt a gyümölcslé-készítés, a befőzés és a házi kenyérkészítés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. A Helyi Termék Vásári Forgatag legközelebb szeptember második hétvégéjén jelentkezik, tájékoztatta lapunkat Nikitscher Bernadette szakmai vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában