„Sötét a roppant színpad nélküled!”

2023.07.02. 11:33

Gábor Miklósra emlékezünk - 25 éve hunyt el a Kossuth-díjas színművész

Negyedszázada már, hogy nem láthatjuk filmen és színpadon Gábor Miklóst. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Budapesten halt meg 1998. július 2-án.

Szakál Eszter

Az emléktábla Béres János szobrászművész alkotása

Zalaegerszeg szülötte volt, életútja 1917. április 7-én innen indult. Édesapja a helyi mozit üzemeltette, házuk falán ma emléktábla hirdeti, hogy a magyar színháztörténet emblematikus személyisége itt látta meg a napvilágot. Játszott a Madách Színházban, Kecskeméten, s a Nemzetiben. 1970-től rendezéssel is foglalkozott. A zalai megyeszékhelyen, a Hevesi Sándor Színházban 1983-ban emlékezetes alakítást nyújtott Az ember tragédiájában. A darabot Ruszt József rendezte, Gábor Miklós Lucifer szerepében brillírozott. Filmes figurái, köztük a Valahol Európában Hosszúja, a Mágnás Miska címszerepe vagy az Állami Áruház Kocsis Ferije a sokoldalúságát mutatta meg. Mészöly Dezső író, költő, dramaturg azt írta róla:

„Ó, magyar Hamlet, „Prince of Hungary” Sötét a roppant színpad nélküled!”

Gábor Miklós szülőháza Zalaegerszegen, az Ady utcában

Az adatok forrása: Magyar Színházművészeti Lexikon; www.theather.hu

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában