Miénk itt a tér

2023.07.21. 10:00

Csónakázó-tó a Zala folyó holtágában

„Mintegy két hónapja tartanak az előkészületi földmunkák a Zalaegerszeg-Kaszaháza Zala-holtág csónakázótó építésén. A feladatra a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kapott megbízást és a tó elkészültével minden bizonnyal kedvelt kirándulóhellyel gyarapodik a megyeszékhely" - adta hírül a Zalai Hírlap 1972. július 5-ei lapszáma.

Nagy Betti

A zalaegerszegi csónakázótó 1973. augusztus 17-én

Fotó: ZH Archív

A tudósításból megtudhattuk, hogy a 4500 négyzetméteres vízfelület a Zala folyón keresztüli vízcserét ellátó zsilipes csatornájával ideális feltételeket teremt a csónakázáshoz. Ezzel párhuzamosan a Zala mindkét partján összefüggő zöldterületet alakítanak ki, amelynek nagy részét egy gyermek játszópark foglalja el. A parkrészeket gyalogos híd köti majd össze egymással. A játszótér tőszomszédságában, s vele szoros kapcsolatban egyidejűleg meggyorsítják a KRESZ-park építését. A tó érdekességét – egyben hasznosságát - fokozza, hogy télen 40 centi méteres, balesetmentes vízszint biztosításával korcsolyapályaként lesz alkalmazható.

A csónakázótó 1977 augusztusában
Fotó: ZH-Archívum

Egy évvel később a Zalai Hírlap 1973. június 27-ei számából értesülünk, hogy a tó 30x110 méteres vízfelületen 100-120 centiméter mély lesz. A városi tanács színes műanyag csónakokat rendelt, s azokat a csónakázni vágyók eszmei bérért vehetik igénybe augusztus 20-a után, mikorra a tó elkészül és a környezetét is parkosították. Ez utóbbi munkát a tanács építő és parkfenntartó üzemének dolgozói végzik el. A malom felőli oldalon bekerítik a tavat, sétányokat alakítanak ki, kőpadokat helyeznek el, úgynevezett gombavilágítást kap a tavat övező park, magát a tavat pedig különleges lámpaoszlopokra helyezendő világítótestek világítják meg. A tó kezelését a városi tanács ugyancsak az építő és parkfenntartó üzemre bízza.

Az augusztus 20-ai ünnep alkalmából 1973. augusztus 17-én került sor a Zalaegerszeg-Kaszaházi csónakázó-tó átadására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában