Nincsen „uborkaszezon” a piacon

2023.07.28. 13:30

Barack, szilva, csöves kukorica a kínálatban

Ha nyár, akkor irány a piac, ugyanis most van a primőr zöldségek, gyümölcsök legnagyobb szezonja. A zalaegerszegi vásárcsarnokban és környékén azt tapasztaltuk, egyáltalán nem volt képletesen szólva „uborkaszezon”, az ide érkezők bőven válogathattak a friss kínálatból akár fogyasztásra, akár befőzésre vitték azokat. A barack mellett kukoricát, dinnyét, uborkát, szilvát hoztak az árusok, jellemzően hazai termesztésű mindegyik.

Mozsár Eszter

Felvételünkön a Kocsis Kertészet tulajdonosa, Kocsis András (balra) kínálja az őszibarackot a vevőknek, jobbra Bordáné Bedics Katalin, aki férjével együtt érkezett a piacra

Fotó: Mozsár Eszter

Bordácsné Bedics Katalin a férjével érkezett, nemcsak barackból, hanem szilvából is válogatott. Mint mondta, mindig a helyi termelőktől vásárolnak eltenni való gyümölcsöt. A kompótok elkészítéséhez befőző automatát használ. A zalaegerszegi Tóthné Bóbics Mariann ugyancsak rendszeres piaclátogató. Mivel társasházban élnek, nincsen kert a közelben, szinte minden nap megnézi a standokat, van, hogy nyitáskor érkezik. Ő leginkább étkezésre szánja a friss gyümölcsöt, figyel, hogy mindig jusson az asztalra belőle.

Tóthné Bóbics Mariann szinte minden reggel itt kezdi a napot
Fotó: Mozsár Eszter

Ha valaki zamatos őszibarackot szeretne enni, nincs elkésve, ugyanis a sok fajtának köszönhetően egészen augusztus végéig, szeptember közepéig tart a szezonja, kilóját 1300-1400 forintért kínálják az őstermelők és árusok.

Érdeklődésünkre Kocsis András kertészeti tulajdonos elmondta, őszibarackból most leginkább a magvaváló fajtákból vannak tele a rekeszek, az „Early redhaven” után a következő hetekben jönnek majd a „Michelini” és „Maystar” fajtájú őszibarackok, illetve a sárga húsúakból és a lapos formájúakból még néhány fajta. A primőr kajszibarack augusztus közepéig vásárolható, ha valaki tehát nagyon finom sárgabarack lekvárt szeretne főzni, most van itt az ideje. S ne feledkezzünk el a szilváról sem, ez is a nyár nagy slágere, tette hozzá Kocsis András. Többnyire az Alföldről érkezik a zamatos, omlós húsú gyümölcs, amit ugyancsak szívesen főznek be a háziasszonyok és urak.

Bordáné Bedics Katalin férjével együtt válogat a zamatos szilvából
Fotó: Mozsár Eszter

A piacon természetesen a dinnye is hívogatta a vevőket, valamint a zsenge csöves kukorica kellette magát. Egyik őstermelő elárulta, hogy kora tavasszal, a fagyok előtt vetették márciusban a kukoricát. Nem nőttek nagyra a szárak, végig hideg volt a május. Hozzátette, két hete kezdték árulni, jelenleg 250-350 forint között mozog az ára.

Horváth István, a Vásárcsarnok igazgatója arról tájékoztatott, a szezonalitásnak köszönhetően nagy a forgalom a piacon. Az idény programjait várhatóan szeptember elején lecsónappal zárják, amikor többféle változatban készül a finom étek. Fontos információ még, hogy szombatonként reggel hat órától Györök Anita és Boda Mátyás látja el az ingyenesen igénybe vehető gombaszakértői feladatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában