Egy évtizedes hagyomány

2023.07.24. 09:30

Az úton elhunyt motorosokra emlékeztek Kistolmácson

Az elhunyt motorosokra emlékeztek vasárnap délután Kistolmácson. A faluközpontban kialakított emlékmű mellett először Aigner Géza letenyei plébános tartott tábori misét, aminek végén – Szent Kristóf ünnepe apropóján – a lelkipásztor meg is áldott néhány kétkerekűt.

Gyuricza Ferenc

Birkás Zoltán koszorút helyez el a kistolmácsi motoros emlékműnél

Fotó: Gyuricza Ferenc

A kistolmácsi megemlékezés több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkezik már. Birkás Zoltán polgármester lapunknak elmondta: annak idején három alkalommal is tartottak motoros találkozót a faluban, s ennek kapcsán vetődött fel annak ötlete, hogy a balesetben elhunyt motorosok tiszteletére állítsanak emlékművet. Az elképzelés végül 2012-ben valósult meg, azóta minden esztendőben – még a Covid idején is – tartottak itt szentmisét.  

A vasárnapi istentisztelet kezdetén Birkás Zoltán arról is beszélt, hogy civil kezdeményezésre, illetve magánadományok révén szeretnék a meglévő emlékművet megújítani, kiegészíteni. A már meglévő dombormű mellé vagy mögé egy fémből készült stilizált fát állítanának fel, amelynek levelei az úton elhunyt motorosok neveit örökítenék meg. Az új emlékmű oly’ módon kerülne kialakításra, hogy szél hatására ezek a levelek megmozdulnának, illetve csilingelésükkel hívnák fel a figyelmet a közlekedési balesetek motoros áldozataira.  

A szentmise végén Birkás Zoltán a település volt falugondnokával, Tóth Istvánnéval közösen helyezett el koszorút az emlékműnél. Tóth Istvánné személye azért is szimbolikus a megemlékezésnél, mert az ő férje szintén motoros balesetben vesztette életét. A megemlékezés zárásaként Aigner Géza az úton járók patrónusa, Szent Kristóf védelmét kérte a jelenlévő motorosokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában