A lakosságot kevésbé érinti a változás

2023.07.05. 20:00

Állami közfeladat lett a hulladékgazdálkodás

Mint köztudott, a MOL nyerte el a 35 évre szóló, évi 4-5 millió tonna szilárd hulladék kezelésére vonatkozó magyarországi hulladékkoncessziót. Ennek értelmében július elsejétől az önkormányzatok helyett állami kézbe került a hulladékgazdálkodás. A feladatot a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. látja el úgy, hogy többnyire az eddigi cégekkel kötött szerződést.

Mozsár Eszter

Hulladékszállítás Zalaegerszegen. A lakosságot kevésbé érint a változás

Fotó: Pezzetta Umberto

Az uniós előirányzat szerint 2040-re a lakossági és intézményi hulladékok esetén 65 százalékos újrafeldolgozási és 10 százalékos lerakási arányt kell elérni. Magyarországon jelenleg 32 százalékos az újrahasznosítási és több mint 50 százalékos a lerakási arány. A koncesszióval, illetve a vállalt beruházásokkal az a cél, hogy az ország képes legyen megfelelni a kijelölt céloknak, ami egyértelműen Magyarország érdeke is – nyilatkozta a napokban a médiumoknak Pethő Zsolt, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.

Magyarországon évente nagyságrendileg 20 millió tonna hulladék keletkezik, ennek mintegy negyedét fedi le a koncesszió. A MOL jelenleg évi 100-120 ezer tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik, a tervek szerint az első 10 évben a társaság minimum 185 milliárd forint értékű beruházást hajt végre, valamint egy minimum évi 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt épít a koncessziós szerződés első 5 éves ciklusában, olvasható a társaság honlapján.

Lapunk érdeklődésére Bali József, a ZALAISPA Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy minden egyes szegmensben megkötötték a szerződést, így a hulladékszállításra, a hulladékkezelésre, az előkezelésre, az átrakó állomások kezelésére és a deponálásra.

- Együttműködünk a koncesszorral, miközben az önkormányzatok érdekeit is érvényesítjük a feladatok végrehajtásakor. Az átállásból a lehető legkevesebbet érzi a lakosság. Összesen három kisebb településünkön kellett gyűjtési napot módosítani különböző logisztikai szempontok miatt. Pozitívum, hogy megszűnik a hulladékudvarok eddigi területi lehatárolása – sorolta Bali József, majd hozzátette: cégüknek hatalmas adminisztrációs teher az átállás, ám igyekeznek mindenben megfelelni. A hulladékudvarokat felszerelték a szükséges mérlegekkel, ezenkívül új hulladékudvart nyitnak, valamint növelik a személyzet létszámát, az elvárásokhoz igazítják a nyitvatartási rendet és informatika rendszerüket is továbbfejlesztik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában