Hőség

2023.07.11. 19:30

A háziorvos tanácsai a melegben

Berobbant a kánikula, másodfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőn, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés szerda éjfélig lesz érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzése szerint az idei nyár második hőhulláma alatt már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet.

Korosa Titanilla

Dr. Szalay Tamás

Forrás: ZH-Archívum

Ilyenkor ajánlott megfogadni az alapvető egészségvédelmi tanácsokat, hiszen a nagy hőség bárkinél kiválthat panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Lentiben dr. Szalay Tamás háziorvost kérdeztük arról, hogyan vészeljük át a melegebb napokat.

– A nagy fokú hőségre leginkább a krónikus betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek érzékenyek. A krónikus betegségek közül különösen érintettek a daganatos, illetve szív- és érrendszeri problémákkal küzdők, a vese- és cukorbetegek – mondta dr. Szalay Tamás. – A hőségriadók kiadásakor már a rosszullét megelőzésére koncentráljunk. Ha nem muszáj, ne induljunk el otthonról a 9 és 15 óra közötti időszakban a nagy meleg, illetve a káros sugárzások miatt. Ha ez mégsem kerülhető el, akkor könnyű, lenge, világos színű, természetes alapanyagú ruhát válasszunk, viseljünk sapkát, kalapot és használjunk minél magasabb faktorszámú fényvédő krémet. A kisgyermekeket lehúzott ablaknál se hagyjuk a gépjárműben, a vízparton pedig keressünk számukra árnyékos helyet.

Az étkezésre is kitért a doktor, mint mondta: hanyagoljuk a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket. A zöldségek, halak és gyümölcsök mellé fogyasszunk minél több friss folyadékot, nem cukrozottat, hanem ásványvizet, legalább 2-3 litert naponta, illetve teát, és kerüljük a szeszes italokat, a feketekávét, mert negatívan befolyásolják a hőszabályozást.

Az intenzív, megerőltető munkavégzés is kerülendő, vagy a napszak olyan időszakára tegyük, amikor a nagy hőség még nem érezhető. Lakásunkat árnyékoljuk, illetve szellőztessünk, használjunk ventilátort. A légkondicionáló berendezéseket pedig a külső hőmérséklethez igazítva, annál 4-5 fokkal alacsonyabbra állítsuk, vagyis nem jégvermet kell a lakásban létrehozni, mert az meghűléses, gyulladásos betegségekhez vezethet, valamint fejfájást is okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában