Legkevesebb 800 fiatal foglalkoztatásához járul hozzá

2023.06.20. 11:07

Zalában is indul a nyári diákmunkaprogram

Legkevesebb nyolcszáz 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Zala vármegyében. A program megvalósításához a kormány mintegy 105 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, tájékoztat honlapján a Zala Vármegyei Kormányhivatal.

Varga Lívia

A tanulók két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhetnek

Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

Mint írják, a kormány az idén tizenegyedik alkalommal induló nyári diákmunkaprogramra 3,5 milliárd forintot fordít, aminek köszönhetően több mint 26 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte. A diákok idén is júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát, amivel nemcsak jövedelemhez juthatnak, de értékes korai munkatapasztalatot is szerezhetnek.

A mintegy 800 Zala vármegyei tanuló a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222 300 forint vehető figyelembe, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 174 000 forint, amelyek összege rövidebb munkaidejű foglalkoztatásnál arányosan csökken.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően szintén a foglalkoztatási osztályon nyújthatják be munkaerőigényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört (foglalkoztatási területet). A nyári diákmunka program részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában