Mentőmellényállványok a biztonságért

2023.06.06. 15:15

Most már Keszthelyen és Gyenesdiáson is szolgálják a gyerekeket

Újabb mentőmellényállványokat helyezett ki a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a Balatonnál. Ezúttal a keszthelyi Városi, illetve a gyenesdiási Játékstrandon, továbbá Balatonlellén, a BL YachtClub kikötőjében állítottak fel ilyen tárolóalkalmatosságokat.

Péter B. Árpád

A mentőmellényállvány könnyen észrevehető a gyenesdiási Játékstrandon is

Forrás: VMSZ

Ezeken 12 darab különböző méretű, gyermekeknek való mentőmellény található, amelyet bárki leakaszthat és használhat. Az oszlopokat könnyű észrevenni, mert egy hatalmas narancssárga mentőmellényt formálnak.

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke arról beszélt, az állványokat nemcsak azért tervezték ilyen nagyra és élénk színűre, hogy könnyen megtalálják a szülők és a gyerekek, hanem azért is, mert egyfajta felkiáltójelnek szánják, amellyel azt üzenik: „tessék jobban vigyázni a gyerekekre, s mindig adjanak rájuk mentőmellényt!”

Az első tárolókat tavaly nyáron helyezték ki, és számos pozitív visszajelzést kapott a VMSZ.

– Az idei szezon előtt átvizsgáltuk, és ha szükségesnek láttuk cseréltük és javítottuk a mellényeket – folytatta a szakszolgálat első embere. – Most már hét helyszínen várja a gyerekeket ez a közösségi szolgáltatás, a három új pont mellett megtalálhatók az állványok a balatonalmádi Wesselényi, a balatonkenesei Bezerédj, az alsóörsi községi és a balatonlellei Napfény strandon.

Az idén kikerült három tárolót az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly kiírt „Közbiztonság, vízbiztonság fejlesztése” elnevezésű programjából finanszírozták.

Keszthelyen a Városi strand szívében állították fel a látványos állványt
Forrás: VMSZ

Bagyó Sándor kijelentette: számos esetben a szülők mással vannak elfoglalva és hamis biztonságérzetük van, mert nem a nyílt vízen tartózkodnak. Szerinte azonban egy kisgyereknek már egy kikötőbe érkezés pillanatától viselnie kellene a mellényt, mert „így semmilyen körülmények között sem merül el, még akkor sem, ha beütötte a fejét esés közben és eszméletét vesztette”. Néhány éve volt hasonló halálos

tragédia: akkor egy óvodás kisfiú játék közben beesett a vízbe, és ezt sokáig senki sem észlelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában