Megérintette őket a mediterrán életérzés

2023.06.16. 15:15

Milánóban jártak a Deák-technikum diákjai

Az Európai Unió Erasmus+ szakképzési programjának keretében három hetet töltöttek Olaszországban a ZSZC Deák Ferenc Technikum 10-11. évfolyamos diákjai. A milánói élményekről pénteken, a tanévzáró ünnepség előtt számoltak be lapunknak.

Mozsár Eszter

A milánói tapasztalatokról a tanévzáró ünnepség előtt meséltek a Deák-technikumban.

Fotó: Mozsár Eszter

Április 30-án az intézmény 15 tanulója - köztük hat lány a kisgyermekgondozó, kilenc fiú pedig a faipari technikusi szakról – utazott az olasz városba. A lányok állami fenntartású és magánóvodákban, bölcsődékben, míg a fiúk egy faipari műhelyben kaptak szakmai betekintést. A mobilitási program célja a külföldi, nemzetközi környezetben való gyakorlati tapasztalatszerzés, valamint az angol nyelvtudás fejlesztése, tájékoztatott az egyik kísérő pedagógus, Vaspöri Erika, aki azt is elmondta, hogy a tanárok – Mrakovics Ildikó, Talabér László és Gángó-Czinder Enikő - két turnusban felügyeltek a diákokra, az utat pedig Szabó Tünde kollégájuk szervezte.

 

A program során a fiatalok három héten át ismerkedhettek a mediterrán ország kultúrájával, mindennapjaival, személyesen tapasztalták meg a munkafolyamatokat és az olasz vendégszeretetet.

 

- Azt gondolom, hogy sok olyan tapasztalatot szereztünk, amit be tudunk építeni az itteni oktatási folyamatokba. Az olasz életstílus és élettempó, mentalitás teljesen más, mint a miénk, azt tanítani nem lehet, ám nagyon jó volt látni egy másik nemzet hétköznapjait. Temperamentumosak, lazák, másként fogják fel az életet – mondta Gángó-Czinder Enikő.

 

A május 20-án visszautazott csoport természetesen a város építészeti, művészeti, történelmi nevezetességeit is megtekintette, de kirándultak a Comói-tónál is. Mindent összegezve életre szóló élményekkel tértek haza a középiskolások és kísérőik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában