Avatás

2023.06.09. 20:00

Kőkeresztet állíttatott a kanizsai német nemzetiségi önkormányzat

Közel két év munkájának megkoronázásaként avatták fel pénteken azt a kőkeresztet, melyet a kanizsai német nemzetiségi önkormányzat állítatott a Csónakázó-tó bejáratánál.

Pásztor András

A kőkereszt avatásán Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet

Fotó: Gergely Szilárd

Lancsák József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta: a város németajkú, német származású közösségének régi vágya volt, hogy őseiknek, elődeinek is legyen egy olyan emlékhelye, mely nemcsak katolikus, illetve keresztény vallásukat szimbolizálja, de az utódoknak is találkozási pontként szolgálhat.

Az avatáson részt vett Balogh László polgármester, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki arról beszélt, hogy a magyarországi kisebbségek megmaradása sok tényezőtől függ, fontos a nemzetiségi oktatási és kulturális intézmények megléte, de ugyanennyire fontos a hit, ami szerepet játszik az életükben.

– Az elmúlt évek során a kormány támogatásával számos templom és út menti kereszt felújítására nyílt lehetőség, melynek eredményeként országszerte közel 400 keresztet állítottak a nemzetiségi önkormányzatok  – mondta az államtitkár.

A keresztet Nagy Vendel plébános áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában