Jubileumot is ünnepeltek

2023.06.18. 14:58

Kilátó nyílt a múzeumok éjszakáján Lendván

Gyermekeknek szóló grafikai műhellyel, az Andy Warhol kiállítás ingyenes tárlatvezetésével, a Kontrabant zenekar koncertjével, valamint a felújított várfal és egy újonnan létrehozott kiállítótér avatójával várta a Múzeumok éjszakáján látogatóit a lendvai Galéria és Múzeum.

Gyuricza Ferenc

A Kontrabant együttes koncertje a lendvai vár újonnan kialakított kilátójában

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egykori Bánffy-várban működő intézmény nemcsak a Muravidék, de Szlovénia egyik legnagyobb látogatószámmal büszkélkedő múzeuma, amely idén fél évszázados jubileumot ünnepel. Köszöntő beszédében Baumgartner Dubravko igazgató elsőként erről emlékezett meg, majd az új fejlesztést méltatta.

– A jubileumunkkal kapcsolatos egyik legfontosabb esemény a várfal felújítása, valamint a kilátó és egy további kiállítótér kialakítása volt a délkeleti bástyában – mondta Baumgartner Dubravko. – Intézetünk egyik legnagyobb beruházásáról beszélhetünk, amely elődeink kulturális örökségének védelme és megőrzése, valamint utódainknak való átörökítése szempontjából is különösen fontos, ugyanakkor a vár látogatóinak biztonsága szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír.

Magyar János lendvai polgármester
Fotó: Gyuricza Ferenc

A várfal felújításával és a délkeleti bástya kilátóvá történő átalakításával egy olyan újabb közösségi tér jött létre a Galéria és Múzeumban, amely főleg a nyári időszakban nyújt lehetőséget programok, például zenés estek megrendezésére. Magyar János polgármester úgy fogalmazott ez a beruházás a 2022-ben indult várfelújítási program része. Ennek során nemcsak a várudvar látogatók elől 2008 óta lezárt déli része újult meg, de a vár homlokzatán is elvégezték a szükséges javításokat. A projekt költségeinek anyagi fedezetét nagyobb részben a város, míg kisebb hányadban a szlovén kulturális minisztérium biztosította. A mintegy 700 ezer eurós költségvetéshez utóbbi 192 ezer euróval járult hozzá egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Magyar János azt is elmondta: a várudvar déli részének felújítása – ahonnan csodálatos kilátás nyílik a lendvai óvárosra és a környező tájra – a település turisztikai-idegenforgalmi elképzeléseivel összhangban történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában