Negyedik alkalommal

2023.06.18. 15:00

Idén is megszervezték a roma gasztronómiai és kulturális fesztivált Nagykanizsán

Szombaton a Csónakázó-tónál tartotta negyedik alkalommal a roma kulturális és gasztronómiai fesztivált a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

Korosa Titanilla

Cseresnyés Péter, Nagy Vendel, Varró Tibor a csapi nemzetiségi önkormányzatától, Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Szinyéri Kristóf

Fotó: Gergely Szilárd

Nagy Vendel, a vármegyei roma nemzetiségi önkormányzat elnöke a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy ez egy közösségi kezdeményezés, melyet a vármegyei rendőrkapitánysággal, roma nemzetiségi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel együtt tartanak meg évről évre.

– Főzőversenyt hirdettünk, melyre 12 csapat nevezett, de nem a versengés a lényeg, hanem az, hogy egy napot eltöltsünk együtt – jelezte Nagy Vendel. – A közösség összekovácsolása itt a cél, nem csak romákat vártunk a programra, bárki csatlakozhatott, hisz az esemény az egymáshoz való közeledésről is szólt, a jó kapcsolatok kialakításáról.

A fesztiválon részt vettek az iharosberényi polgárőrök, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata, de képviseltette magát a csapi általános iskola, a csapi önkormányzat, Nagyrada, Garabonc és Lenti roma nemzetiségi önkormányzatai is többek között.

A főzőcsapatok készítettek hagyományos roma étkeket, rabló- és cigánypecsenyét, csülkös pacalt vargányával, kakashere pörköltet, lecsós csirkét káposztával, illetve megkóstolhatták a résztvevők a punyát, a beás cigányok egyik fő kenyerét, de gírosz is szerepelt a kínálatban.

Az étkek jelképes zsűrizése és az eredményhirdetés után kezdődött a fesztivál kulturális része, főszerepben a zenével. Fellépett a Beás Trió együttes, valamint Dögös Csabi Letenyéről, de beszálltak az iharosberényi polgárőrök is.

A rendezvényre ellátogatott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában