Miénk itt a tér

2023.06.27. 08:39

Hússaláta, aszpikos sonka és kaszinótojás – Csemege ABC Zalaegerszegen

Eltűnt egy utca a régi házaival, helyettük a Széchenyi tér keleti oldalán, a mozipalota és az egészségház közötti téren egy körülbelül 800 négyzetméter alapterületű Csemege Áruház falait kezdték el építeni, adott hírt a Zalai Hírlap 1969. május 3-ai lapszáma.

Nagy Betti

Épül a Csemege Áruház Zalaegerszegen 1970 április 10-én megjelent, Kiss Ferenc fotó

Forrás: ZH-Archívum

A budapesti LAKÓTERV nemzetközi tekintélynek örvendő irodája elképzelései szerint az volt a terv, hogy a Csemegekereskedelmi Vállalat és a Centrum Áruházak közös áruházat építenek, de a tervezők érdeme, hogy ez különválasztható lett, és így négy egységre bontódott a bevásárló központ. (A Csemege ABC, a BUTORÉRT Áruház (Domus), a Centrum Áruház, később, ha lebontják az egészségházat, a térség déli oldalán szolgáltató egységet magába foglaló pavilonsor települ a Sénig utca mentén.) Nagy szerencse, hogy a nemzetközi tekintélynek örvendő budapesti LAKÓTERV-nek nem sikerült lebontatni az egészségházat és helyébe pavilonokat telepíteni.

Cseemege Áruház 1990 április 11én megjelent fotó, Mészáros T. László felvétele
Forrás: ZH-Archívum

És mindenki megelégedésére megnyílt a várva várt Csemege ABC, a Zalai Hírlap 1972. májusi tudósításából idézve: „Kedd délelőtt van, a forgalom nagy és nagy az áruválaszték is. Kávé és édesség halmazok. A zöldséges pulton friss retek, saláta, zöldhagyma, uborka. A hűtőpultban hidegkonyhai készítmények: hússaláták, aszpikos sonka és kaszinótojás, rántott hal, csomagolt hús, füstöltek és felvágottak. De mennyiféle felvágott! A gondolák roskadoznak az áru alatt. Konzervek sokasága, krémek – majonéz és mustáros torma is! – a mélyhűtő pultban főzelékfélék, burgonyapüré és panírozott hal, szilvás gombóc és különféle krémek. Távolabb edények, háztartási eszközök, tisztítószerek, kozmetikai cikkek, italok. A mirelit pultnál egy asszony a krumplipürés tasakot forgatja. – Óriási – mondja. – Ezt csak melegíteni kell, én meg otthon hámozgatom a fele rossz krumplit, pepecselek vele. – S a kosárba kerül a püré."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában