Összekötni a múltat, a jelent és a jövőt

2023.06.26. 17:59

Helyi értéktár múzeumot alakított ki Szentkozmadombja önkormányzata

A település történelmi és néprajzi tárgyi emlékei, valamint a helytörténettel is kapcsolatos dokumentumok bemutatása érdekében alakított ki úgynevezett helyi értéktár múzeumot Szentkozmadombja önkormányzata. A pályázati forrásból finanszírozott gyűjtemény bemutatóját az elmúlt hét szombatján tartották a községben.

Gyuricza Ferenc

Cseresnyés Péter, Káli Lajos és Káli Erika az értéktár múzeum avatóünnepségén Fotó: Gyuricza Ferenc

Káli Erika, a helyi értéktár bizottság elnöke köszöntőjében elmondta: 11 tagú szervezet foglalkozott azzal, hogy összeállítsa a helyi értéktárat, s összegyűjtse az abban látható dokumentumok és tárgyi eszközöket. Káli Lajos polgármester a múzeum kialakításáról beszélt, mint mondotta, annak anyagi feltételeit több pályázat révén teremtették egy, egyrészt magát az épületet újították fel – akkor még azzal a céllal, hogy a közmunkások szemszámtárolója, raktára legyen –, majd a Hungarikum Bizottság támogatásával alakították ki magát a helyi értéktár múzeumot, aminek anyagát szeretnék a jövőben a digitális térben is elérhetővé tenni. 

- A múlt megismerése nélkül nincs jövő – mondta Káli Lajos. – Szentkozmadombján mintegy harminc esztendeje igyekszünk összegyűjteni a tárgyi emlékeinket, hiszen úgy gondoljuk, ami tegnap történt, ma már az is történelem. Őseinket így tudjuk megőrizni az utókor számára.  

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő személyes élményeinek felidézésével elsőként arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a szőlőföldhöz való kötődés vagy tartozás érzése örökre nyomot hagy az ember lelkében, majd azzal folytatta: ezért is fontos, hogy a helyi lakosok és az elszármazottak olyan gyűjtemény közbirtokosai lehetnek, amely révén össze tudják kötni a múltat a jelennel és reményeik szerint a jövővel is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában