A szakmai feladat Nagylengyelben látványossággá vált

2023.06.16. 17:30

Gyűrűt kaptak a gólyafiókák

A fiókák háromhetes életkora a legoptimálisabb időpont a gólyák gyűrűzésére. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai ezekben a napokban több tucatnyi zalai települést keresnek fel, hogy egyedi jelöléssel lássák el a még fészkükben nevelkedő madarakat.

Gyuricza Ferenc

Právics Márk, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa gólyafiókát emel ki a fészekből

Fotó: Gyuricza Ferenc

A szakmai feladatnak indult madárgyűrűzés Nagylengyelben igazi látványossággá vált, hiszen az úton járók közül jópáran követték figyelemmel a munkálatokat. A nemzeti park munkatársai türelmesen válaszolgattak a feltett kérdésekre, miközben villámgyorsan végezték teendőiket. Az áramszolgáltató emelőkocsijának segítségével közelítették meg a villanyoszlopokon található fészkeket, onnan egy ládában hozták le a fiókákat, amiket nemcsak gyűrűvel láttak el, de kenetmintát is vettek róluk az esetleges betegségek, fertőzések megállapítása céljából. A gyűrűzést követően azonnal vissza is helyezték a madarakat a fészkekbe. Eközben a madárszülők a levegőben körözve, szemmel láthatóan aggodalommal figyelték az emberi beavatkozást.  

- A gólyák gyűrűzése kettős célt szolgál – magyarázta Szinai Péter természetvédelmi ökológus. –  Az állomány felmérését, azaz ilyenkor tudunk tényleges fiókaszámot regisztrálni, másrészt a gyűrűk segítségével nyomon tudjuk követni a madarak mozgását, a visszajelentésekből pedig következtetni tudunk a madarak életmódjára.  

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, balról Szinai Péter, Szász Benedek és Právics Márk gólyagyűrűzés közben
Fotó: Gyuricza Ferenc

Szinai Péter hozzátette: a költéseket illetően idén eltérőek a tapasztalataik. Csütörtökön Dél-Zalában jártak, ott kevesebb volt a fiókák száma, akad olyan fészek, ahol csak egy kis gólya nevelkedett. A pénteki nap – amikor a megye nyugati és középső részén, valamint a Zala völgyében dolgoztak – az ökológus számára is meglepetést hozott, Zalaegerszeg ságodi településrészében van olyan fészek, amelyben hat fiókát számláltak össze.  

- Ez igazi ritkaság, ilyen még én sem tapasztaltam – folytatta a szakember, majd arról beszélt, hogy a fiókák két gyűrűt kapnak, az egyik alumíniumból készült, ez tartalmazza az országjelzést, illetve azt az egyedi sorszámot, amely alapján a madarak bekerülnek egy központi nyilvántartásba. A másik gyűrű – egy távcsővel akár távolabbról is jól látható szám- és betűkombinációval ellátott színes műanyag – pedig a madarak befogása nélküli könnyű azonosítását teszi lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában