Helyi közélet

2023.06.06. 17:00

Energiaköltségekre használják fel a pénzmaradványt Zalalövőn

Jelentős mértékű, több mint 120 millió forintos pénzmaradvánnyal zárta a 2022-as évet Zalalövő önkormányzata, ám 2023-ban valószínűleg szüksége is lesz ezen összegre a megnövekedett energiaköltségek, valamint az energetikai megtakarításokat célzó beruházások miatt – derült ki a város elmúlt évi költségvetésének zárszámadásából.

Gyuricza Ferenc

A helyi képviselő-testület a minap megtartott soros ülésén tárgyalta az előző évi gazdálkodást lezáró zárszámadást. Megállapították, hogy az előirányzathoz képest szinte maradéktalanul teljesültek bevételeik, így összesen közel 1 milliárd 124 millió forint állt a város rendelkezésére. A kiadási oldalon két nagyobb beruházási projekt, a település több pontját érintő csapadékvízelvezetési munkálatok, valamint a Salla Művelődési Központ és Könyvtár energetikai felújításának előkészületei szerepeltek. Ezek a beruházások jelenleg is folyamatban vannak, befejezésük 2023-ban várható.  

A város számára komoly terhet jelent a közétkeztetés biztosításában adódó kötelező feladat is. Ezt a százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő Borosán-Völgy Szolgáltató Nonprofit Kft. látja el, ami annak ellenére sem tud gazdaságosan működni, hogy az önkormányzat az étkezési térítési díjakat a közelmúltban megemelte. A veszteség oka többrétű, hozzájárultak a magas energiaárak, az élelmiszereket különösen sújtó infláció, valamint a munkabérek kötelező emelése. A mintegy nyolcmillió forintos veszteség finanszírozását szintén az önkormányzatnak kell magára vállalnia.  

Az ülésen néhány kisebb pályázat benyújtásáról is döntött a képviselőtestület. A Magyar falu program keretében a Körmendi út menti járda felújítását szeretnék megvalósítani – erre már korábban is benyújtották igényüket –, illetve beadják támogatási kérelmüket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által koordinált, testvértelepülési kapcsolatok támogatását célzó pályázati felhívásra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában