Ima a papi és szerzetesi hivatásokért

2023.06.05. 13:30

Elsőcsütörtöki szentmisét tartott Keszthelyen dr. Udvardy György

Június elsőcsütörtökén a papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak a hívek dr. Udvardy György veszprémi érsek vezetésével s a Keszthely-Zalaszentgrót esperesi kerület papságával együtt a Magyarok Nagyasszonya-templomban.

Péter B. Árpád

A papi és szerzetesi hivatásokért imádkozott az esperesi kerület papsága, középen dr. Udvardy György

Fotó: Halász Gabor

Minden hónap elsőcsütörtöke az Oltáriszentség tiszteletének ünnepe a katolikus egyházban, amelyen hagyományosan a papi, szerzetesi hivatásokért is imádkoznak. A keszthelyi szentmise kezdetén a főpásztor arról beszélt: az imádságban, Jézus szaván felbuzdulva arra kérik az Urat, „küldjön társakat, munkatársakat, papokat, szerzeteseket, hogy tudják hirdetni Krisztus örömhírét, s az Igével, a szentségekkel táplálják a közösséget, amelyet Isten erejében bízva, Krisztus módjára vezetnek”.

– Imádságunk hónapról hónapra ismétlődik az egyházmegye különböző plébánia-közösségeiben, kifejezve ezzel azt is, hogy együvé tartozunk, hordozzuk közös terhünket, osztozunk az imádságban, s tudjuk, a Szentlélek Úristen összeköt bennünket – fogalmazott dr. Udvardy György.

A papság s a hívek ezúttal is az Oltáriszentség előtt imádkozták Jézus Krisztus litániáját, arra kérve „örök főpapunkat, hogy támogasson bennünket, áldozatának ereje érjen el minket és azokat is, akiknek a szívében majd valamikor elülteti a papi és szerzetesi hivatást, hogy az emberek üdvösségére s az egyház javára akarjanak szolgálni”, fogalmazott a főegyházmegye főpásztora.

Dr. Udvardy György: Jézus az ő teljes életére hív meg, amelynek része a szenvedés is
Fotó: Halász Gabor

Dr. Udvardy György emlékeztetett: amikor Krisztus papságáról gondolkodunk, óhatatlanul elénk áll a szentírási szenvedő szolga képe, „mert amikor Jézus meghív valakit, akkor az ő teljes életére hív meg, nem csak egy részére, arra, ami emberi szempontból értelmezhető, könnyen elfogadható”, hanem a szenvedésre is, amely elszakíthatatlan része az ő életének s a megváltás történetének.

A szentmise résztvevői C. Tóth Zoltán és a Salve Regina Kórus zenei szolgálata mellett imádkoztak a papi s szerzetesi hivatásokért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában