Több szervezet és magánember támogatta

2023.06.20. 15:30

Életút kötet született Siklósi Vilmos emlékére

Barátai, tisztelői, munkatársai, hittársai és családtagjai gyűjtötték össze emlékeiket a zalaegerszegi zsidó hitközség 2020 októberében a Covid-járványban elhunyt elnökéről, Siklósi Vilmosról. Az életútkötet megjelenését több szervezet és magánember támogatta, lapunk a fotóarchívumban található képekkel járult hozzá a szerteágazó életmű bemutatásához.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalaegerszegi zsidó hitközség 2020 októberében elhunyt elnöke, Siklósi Vilmos gondolatai időtállónak bizonyultak, a kötetet évekkel később is érdemes lesz fellapozni miattuk

Forrás: ZH

A Hű marad egy – Siklósi Vilmos életútja (1947-2020) című könyvet néhány hete Zalaszentgróton mutatta be dr.  Szántóné dr. Balázs Edit egyetemi docens. Ahogy fogalmazott, a könyv összefoglalja, rendszerezi mindazt, amit Siklósi Vilmos alkotott  és az utókorra hagyott. Megszólalnak a barátok, a munkatársak, vallási és világi közéleti szereplők, a művészvilág képviselői, s mindezt hitelesítik az egykori hitközségi elnök írásai, beszédei és versei.
Az életpályát a feleség, Siklósi Judit foglalta össze, benne a háromgyermekes család legszemélyesebb történetével s a felmenőkhöz való kapcsolódással. A címet Siklósi Vilmos egyik beszédében szereplő Shakespeare-idézet adta: „Rendes dolog, hogy hű marad egy, Az eskübontó milliókra megy”.  Az írásait, naplófejezeteit, holokauszt-emléknapokon elmondott beszédeit áthatja az elkötelezettség, a szomorúsággal vegyes fájdalom, az aggódás, a jobbra törő indulat. A gondolatai időtállónak bizonyultak, a kötetet évekkel később is érdemes lesz fellapozni miattuk.

A kötet címlapja
Forrás: ZH


A rá emlékezők legfőképp a polgár szót emelték ki, a felelős magatartás a kultúra támogatásában, a hitközség folyamatos gazdagításában, önmaga fejlesztésében nyilvánult meg. Tevékenysége kisugárzott egész Zalára, a zsidóság  emlékhelyeinek megmentésében, ápolásában  öltve testet, de a dunántúli hittársak összefogása, baráti közösséggé kovácsolása is a nevéhez köthető. A hitközség a város kultúrájáért mozgósított erőforrásokat értékelő közösségnek Másokért-díjjal fejezte ki háláját, ennek alapítása is Siklósi Vilmos ötlete volt. Szervezőkészsége, kapcsolatteremtő tulajdonsága lehelt életet a zalaegerszegi zsidó hitközségbe és a Béke-Shalom Baráti Társaságba, amely számarányánál nagyobb hatásfokkal van jelen azóta is Zalaegerszegen.
A kötetet a tervek szerint a zalai könyvtárakban megtalálják az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában