Megismerték a település történetét

2023.06.08. 12:00

Bödeházára látogattak diákok a trianoni évforduló alkalmából

Nemrég a nemzeti összetartozás napja és a trianoni évforduló alkalmából látogattak el diákok a hetési településre, ahol a ma már átjárható magyar-szlovén határon ismerhették meg a település történetét.

Korosa Titanilla

A diákok csoportja Bödeháza és Szentistvánlak között a trianoni emlékkőnél és kőkeresztnél

Fotó: Korosa Titanilla

A Lenti Vörösmarty Általános Iskola négy pedagógusa a két ötödik osztály tanulóival érkezett a faluba, hogy megismerkedhessenek Hetés történetével, halljanak Trianonról, a vasfüggönyről, megálljanak a határon, majd átsétáljanak a szomszédos muravidéki, magyarok lakta Zsitkócba és ott megnézzék Deák Ferenc szobát.

- Fontos, hogy a következő generáció megismerje a szűkebb és a kissé tágabbat környezetét, és részt vegyen komoly beszélgetésekben, ahol partnerként bevonva új dolgokat tanulhatnak a fiatalok – mondta Bedő Andrea, Bödeháza polgármestere a diákoknak szervezett ismeretterjesztő programon. - Az egyik nehéz téma Trianon. 1920-ban hazánktól elcsatoltak jelentős területeket, aminek a hatása a mai napig érezhető. A döntés súlyát úgy lehet  érzékeltetni, ha ellátogattunk olyan helyekre, melyeket érintett a trianoni döntés, és olyanokkal beszélünk, akik megélték a békediktátum következményeit, tőlük halljuk a történeteket, hogy azokat majd tovább mesélhessük, átadhassuk a gyermekeinknek.

Bedő Andrea a Bödeháza és Szentistvánlak között található trianoni emlékkőnél mesélt a gyerekeknek az 1922-ben visszacsatolt falurészről, Szentistvánlakról. Közben érkezett egy szlovák mikrobusz, melyből felvidéki magyarok szálltak ki, Lúcs delegációja jött egy zsitkóci rendezvényre. Tőlük a diákok a Felvidéken élő magyar nemzeti kisebbség helyzetéről hallhattak.

A program vége már könnyedebb mederben folyt, kemencében sült hetési kerek perecet kóstolhattak a vendégek a fagyi mellett a kultúrpajtánál, ahol játékra is maradt idő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában