A magyar nemzet szétszakíthatatlan

2023.06.04. 16:05

A nemzeti összetartozásra emlékeztek Zalalövőn is

Az elmúlt hét végén több zalai településen is megemlékeztek a 103 éve kihirdetett trianoni békediktátumról, amely az I. világháború lezárásaként területének kétharmadától és lakosságának több mint felétől fosztotta meg hazánkat. 2010 óta szimbolikusan ugyanekkor ünnepeljük a Nemzeti Összetartozás Napját is.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

Zalalövőn a Nemzeti Összetartozás Parkjában vasárnap délelőtt dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár mondott emlékező beszédet. Ebben többek között arra is kitért, hogy Trianonnal a mindenki által örökkévalónak hitt ezeréves Magyarország szűnt meg látszólag létezni.  

Fotó: Gyuricza Ferenc

– Megszűnni látszott azok számára, akik határon túl rekedtek – részletezte a helyettes államtitkár. – Azok számára, akik hátrahagyva hazájukat, nekiindultak az ismeretlennek. És azok számára is, akik a csonka Magyarországon voltak kénytelenek később elhordozni azt, hogy hazájuk nem szabad többé.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Dr. Szilágyi Péter Trianon veszteségei mellett arról is beszélt, hogy a nemzetpolitikai törekvéseknek köszönhetően milyen támogatásokban részesültek a Kárpát-medencei magyar közösségek. 300 ezer külhoni magyar számára vált lehetővé a minőségi anyanyelvi oktatás. Olyan intézményrendszert alakítottak ki, amely segíti a szülőföldön való megmaradást. A megszerzett tudás versenyképessége érdekében több mint négyezer vállalkozásfejlesztési projekt megvalósítását támogatták.

Fotó: Gyuricza Ferenc

– A magyar nemzet szétszakíthatatlan egysége 103 esztendővel Trianon után erősebb, mint valaha. Egy erős Magyarországra építve egy erős nemzetet építettünk. Ez a nép, amely „megbűnhődte már a múltat s jövendőt”, közösen éli a jelent, s tervezi a jövőt – zárta szavait a helyettes államtitkár.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában