Nemzeti Összetartozás Napja

2023.06.04. 16:33

A nemzet nem más, mint lélek-összetartás – Megemlékezés Nagykanizsán

Az elmúlt hét végén több zalai településen is megemlékeztek a 103 éve kihirdetett trianoni békediktátumról, amely az I. világháború lezárásaként területének kétharmadától és lakosságának több mint felétől fosztotta meg hazánkat. 2010 óta szimbolikusan ugyanekkor ünnepeljük a Nemzeti Összetartozás Napját is.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gergely Szilárd

Nagykanizsán, a Nagy-Magyarország emlékműnél szintén vasárnap délelőtt, huszárok jelentlétében tartották a megemlékezést. Köszöntőt Balogh László polgármester mondott, aki úgy fogalmazott: „a nemzet: lélek-összetartozás; emlékezés, szeretet és békesség-óhajtás”, amely „bennünk él és gyarapodik, általunk nő és emelkedik”. A polgármester szerint a nemzet nem más, mint „egy 1000 éves közösség lelkében lobogó álom és jövőkép, melyet nem lehet egy tollvonással elsöpörni vagy vasfüggönnyel elkeríteni”.

Fotó: Gergely Szilárd

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő megemlékezett a múltról és a nemzetet ért veszteségekről, de arra is rámutatott, hogy „nemzeti összetartozás nélkül nincs nemzeti felemelkedés”, ezért is volt fontos az országgyűlés azon 2010-ben meghozott döntése, amely június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Azóta a kettős állampolgárságnak köszönhetően immár 1,1 millió főnél is nagyobb mértékben nőtt a magyar állampolgárok száma.

Fotó: Gergely Szilárd

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában