Hét apróság

2023.05.14. 17:00

Zalaapáti legifjabb polgárait köszöntötték

Átadták a település „babakötvényeit”, ami része a Zalaapáti Ifjú Polgára-programnak. Most hat család hét gyermekének járt az emléklap és az 50 ezer forintos támogatás. Két apróság később kapja meg „jussát”.

Péter B. Árpád

Az ünnepeltek a kép bal és jobb oldalán látható Horváth Ferenccel és Pozsegovits Borbálával, a bölcsőde-óvoda vezetőjével

Forrás: ZH

Horváth Ferenc alpolgármester felidézte: 2008-ban indult e kezdeményezés a településen, amelynek részeként születéskor, majd a helyi bölcsődébe-óvodába, később az iskolába lépéskor, végül pedig ballagáskor kapnak anyagi és erkölcsi elismert az apáti családok, „a kölcsönös megbecsülés jegyében”.

Felidézte, a gyerekeket szolgáló intézményeket az elmúlt időszakban többször is korszerűsítették, s nemrégiben elkészült az iskola sportcsarnoka is, ami régi vágya volt az itt élőknek s azoknak, akik Zalaapátiba járatják gyermekeiket.

Horváth Ferenc ezt követően, személyes tapasztalataiból merítve, tanácsokkal látta el a szülőket. Mint mondta, fontos, hogy a gyerekeket „betűszeretővé neveljék, sokat olvassanak nekik, főként magyar népmeséket, és ne a televízióra szoktassák őket”.

– Példamutatásra is szükség van, akár a környezetvédelem területén – fogalmazott az alpolgármester. – Ha mi nem dobáljuk el a szemetet, akkor vélhetően fiaink s lányaink sem teszik majd ezt, vagy ha megállunk a piros lámpánál, akkor felnőve nekik is ez lesz a természetes.

Együtt a köszöntött csöppségek. Ezúttal hét ifjút fogadtak Zalaapáti polgárává, képünkről Püspöki Zoltán és Ahadov Olívia hiányzik
Forrás: ZH

Lényeges, hogy a szülők, nagyszülők meséljenek saját gyermekkorukról, azokról az időkről, amikor még nem létezett mobiltelefon, s persze kiemelkedő szerepe van a közös játéknak, az együtt töltött időnek is, hívta fel a figyelmet Horváth Ferenc, aki a rendezvény végén Pozsegovits Balázs képviselővel közösen átadta az emléklapokat.

A most köszöntött babák Zalaapáti legifjabb lakói, hiszen valamennyien 2022. december 30. után születtek. A településen

évente két alkalommal ünneplik meg az apróságokat, ezúttal Varga Valériót, Fenyvesi Dusánt, Kubicsek Sárát és Dórát, valamint Pálfi Sándort fogadták helyi polgárrá, Püspöki Zoltán és Ahadov Olívia családja később veszi át az emléklapot.

A községben 10-15 gyermek születik évente, s ennek is köszönhetően nem csökken a település lélekszáma, amely jelenleg 1700 körüli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában