Vas vármegyei történelmi helyeket kerestek fel

2023.05.15. 18:00

Velemben és Kőszegen jártak a Mindszenty-iskolások

Eseménydús kiránduláson vett részt múlt pénteken a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 9. C osztálya, tájékoztatta lapunkat Illés Csaba osztályfőnök, aki elmondta: Velem, Novákfalva és Kőszeg volt az úti cél. Tréfásan „történelmi osztálynak” nevezik magukat, mivel az intézmény történetében ők a legnagyobb létszámú, 38 fős osztály.

Mozsár Eszter

A zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 9. C osztálya a kiránduláson

Fotó: Kovács Gábor

A diákok nevükhöz hűen valóban érdeklődnek a történelem iránt, mi sem bizonyítja jobban, mint az osztálykirándulás alatt felkeresett nevezetességek. Idegenvezetőjük Tatár József, a Vas Vármegyei Magyar Nemzeti Szövetség elnöke volt.

Fotó: Kovács Gábor

Simon Sára Laura „Történelmi osztályunk történelmi kirándulása” címmel küldte lapunknak a beszámolót:

„Reggel nyolcórás indulással vette kezdetét a napunk Zalaegerszegen. Ekkor indult mindszentys csapatunk a magyar múlt felidézésének nyomába.

Első utunk Velembe, Novákfalvára vezetett. Itt található az a kis történelmi falucska, amely világszerte híres tiszta levegőjéről. A rossz idő ellenére az osztály izgatottan és lelkesedéssel várta az élményt, ami aznap várt ránk. Amint az idegenvezetőnk, Tatár József megérkezett, mesélt a hely földrajzáról, történelméről. Például arról, hogy tiszta időben milyen messze el lehet látni innen, és hogy ez milyen előnyös volt stratégiai szempontból, ugyanis az ellenséget már korán észre tudták venni az itt élők.

Ezt követően betekintést nyerhettünk a magyar történelem rejtelmeibe egy jurtában. Az első szinten a fejedelmekről és a királyokról, a magyar történelem jelentős korszakairól hallhattunk érdekességeket, majd a második szinten a pozsonyi csata eseménysorozatának körfestménye tárult a szemünk elé. Miután tetszésünket az emlékkönyvben is kifejeztük, elindultunk egy sétára, ahol út közben megtekinthettük híres színésznőnk, néhai Törőcsik Mari házát.

Fotó: Kovács Gábor

A következő program nagyon jónak ígérkezett, de sajnos az esős időre való tekintettel nem tudtunk ellátogatni arra a helyre, ahol a második világháborúban elrejtették a Szent Koronát. No de ez nem szegte a kedvünket, meglátogattuk a Stirling-villával szemközti Szent Korona Galériát, melyben a Szent Korona másolatán kívül megcsodálható a palást másolata, lenyűgözőek a történelmi festmények, a különleges értékű érmék. A galéria mozitermében egy eddigi ismereteinket bővítő, érdekes és izgalmas filmet is levetítettek nekünk a Szent Koronáról.

Történelmi kirándulásunkat Kőszeg felé folytattuk. A ”kis” esernyős társaság megtekintette a Jurisics várat, majd útját a Fő tér irányába folytatta. Átsétáltunk egy középkori sikátorba is, amely sajátos korhangulatot idézett elő. Délután kaptunk másfél óra szabadidőt, amely alatt kisebb csoportokban, magunk fedezhettük fel a város egyéb nevezetességeit. Mi betértünk a nagy múltú Arany Strucc Cukrászdába, ahol a nagyon finom süteményeket korhű enteriőrben fogyaszthattuk el.

A nap végén elbúcsúztunk az idegenvezetőnktől, akinek ezúton is köszönjük a hasznos információkat, a tartalmas és érdekes kalauzolást. Köszönjük, hogy vele egy napra „történelmi osztályként” a magyarság történetének részesei lehettünk. Az már biztos, hogy ezt a kirándulást nem az időjárásról emlegetjük majd meg, hanem a közösen átélt megannyi szép pillanatról és az élménydús kalandokról.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában