Tanácsok, melyeket érdemes megfogadni

2023.05.31. 15:07

A társasházak tűz elleni védelméről, 3. rész

A minap bekövetkezett zalaegerszegi Holub utcai társasházi tűz után a katasztrófavédelmi Igazgatóság fontosnak tartotta összegyűjteni azokat a tudnivalókat, amelyek segítenek a baj megelőzésében. Ennek két részét már közöltük, íme a folytatás, azokkal az általános tűzmegelőzési tanácsokkal, amikkel elkerülhető a baj!

Arany Gábor

Érdemes megfogadni a katasztrófavédelem tanácsait annak érdekében, hogy ne lehessen újabb, a Holub utcaihoz hasonlóan komoly tűzeset

Fotó: ZH Archívum

Sokat tehetünk a biztonságunk érdekében, ha odafigyelünk a főzésnél, a készülő ételt nem hagyjuk magára. Zalában évente átlagban tizenöt alkalommal riasztják a tűzoltókat ilyen esethez.

Ne tároljunk az erkélyen, szobákban éghető anyagokat! Lehetőleg ne dohányzunk a lakásban, az erkélyen, vagy a közös helyiségekben, de ha rágyújtunk, a füstölés után gondosan oltsuk el a cigarettát. A legbiztonságosabb, ha az épületen kívül dohányzunk. Ágyban ne gyújtsunk rá, idén már ketten haltak meg emiatt Zalában! Ügyeljünk az elektromos eszközeinkre, egyszerre sok ilyen berendezés használata jelentősen növeli a tűz keletkezésének kockázatát. Éjszakára egyetlen elektromos eszközt se hagyjunk a hálózaton. A fűtést, vagy vízmelegítésre szolgáló, illetve egyéb elektromos eszközeinket szakemberrel rendszeresen ellenőriztessük.

Ne tároljunk éghető anyagokat a fűtőtestek közelében, és ne szárítsunk rajtuk ruhát. Tavaly Zalaegerszegen egy társasházban a  szárítóról leeső zoknik okoztak kisebb tüzet. Ismerjük meg a társasház tűzvédelmi szabályzatát és házirendjét.

Tájékozódjunk arról, hogy hol vannak a tűzoltó készülékek, a tűzjelzők és a menekülési útvonalak. A tűzoltókészülék használatát tanuljuk meg: a biztosítószeget ki kell húzni, a szórócsövet a tűzre kell irányítani. A marokszelep megnyomása után szakaszosan működtessük a készüléket, és a lángok forrására irányítsuk.  

Gyertyát ablakba, függönyök közelébe, illetve asztalra, gyúlékony anyagok közelébe soha ne tegyünk! Zalaegerszegen a Madách utcában  a régebbi típusú televízió tetejére tett adventi koszorú gyertyáit gyújtották meg, majd magára hagyták. A gyertya felgyújtotta a függönyt, a lángok átterjedtek a tv-állványra is, az egész szoba percek alatt lángba borult, miközben a lakók a konyhában ebédeltek.

Többszintes lakóépületben – az egy lakóegységet tartalmazó lakóépületek kivételével – lakóegységenként legfeljebb egy darab, maximum 11,5 kg töltettömegű propán-bután gázpalack használható vagy tárolható. DE! Olyan épületekbe, ahol az épület statikailag palackrobbanás esetén meggyengülhet (ilyen a pillérvázas épület és ilyenek a panelházak), abszolút tilos ilyen palackot bevinni, használni, tárolni!

Lakóépületben fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó folyadékok maximum 20 liter űrtartalmú tárolóeszközben tárolhatók.

Lakóépülethez, lakórendeltetésű épületrészhez tartozó garázsban a gépjárműbe épített üzemanyagtartályon kívül parkolóállásonként és tárolóhelyiségenként legfeljebb 5 liter, a gépkocsi vagy más robbanómotoros gép üzemeltetéséhez és a háztartásban használatos éghető folyadék tárolható.

Konyhai gázszivárgás leggyakrabban a karbantartás hiánya miatt következik be, vagy az elöregedett vezeték, illetve a berendezés műszaki meghibásodásból fakad. Ilyenkor fennáll a robbanásveszély.

Ma már csak égésbiztosítós gázkészülékeket lehet vásárolni. Ha tehát a tűzhely gázrózsáján a láng elalszik, az égésbiztosító pár pillanat múlva reteszeli a kiáramló gáz útját. Azonban rengeteg olyan régi készülék van még használatban, amelyiken nincs ilyen szerkezet. Ezek  használata fokozott figyelmet igényel. Aki ilyen régi tűzhelyet használ, annak mindenképpen tanácsos évente legalább egyszer, de akár többször is átnézetni a berendezést.

Ha a gáztűzhelyünk ablak közelében van, ne legyen ott függöny, mert sajnos előfordult már Zalaegerszegen több olyan eset is, ahol főzés közben a függöny lángra kapott.

Ha otthonunkban gázszagot érzünk, vagy hallható maga a gázszivárgás, gázömlés, azonnal el kell zárni a gázfőcsapot, vagy a palackszelepet! Áramtalanítsunk a villanyóránál, illetve nyissunk azonnal ablakot! Nyílt lángot soha ne használjunk, ez tűz- és robbanásveszélyes. A meghibásodásról azonnal tájékoztassuk a gázszolgáltatót, vagy a 112-es segélyhívó szám tárcsázásával kérjük a tűzoltók segítségét.

Emellett erősen ajánlja a katasztrófavédelmi szervezet füstérzékelők beszerzését mindenkinek, hiszen az eszköz időben jelzi a bajt. Az érzékelő hangos jellel figyelmeztet a bajra már akkor, amikor még akár saját magunk is meg tudjuk fékezni a tüzet. Ehhez érdemes beszerezni otthonra porral vagy habbal oltó készüléket, időseknek és fiataloknak pedig erősen ajánlott egy tűzoltó-spray beszerzése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában