Már nem kötelező

2023.05.07. 10:30

Letettük a maszkot a kórházban is

Magyarország kedvező járványügyi helyzetére tekintettel az országos tisztifőorvos május elsejével visszavonta a kötelező maszkviselésre vonatkozó határozatát.

Szabó Judit

Már nemcsak a közösségi terekben, hanem a kórházakban sem kötelező a maszkviselés

Fotó: pexels.com

A koronavírus-járvány Magyarországon a hivatalos bejelentés szerint 2020 márciusában jelent meg. Eleinte hatalmas verseny volt a védőmaszkokért, a patikákból rögtön elkapkodták azt a keveset, ami rendelkezésre állt, majd aki csak tudott, maszkvarrásba kezdett, a kormány pedig Kínából rendelt az egészségügyi dolgozók számára védőfelszerelést. Az önkormányzatok is igyekeztek ellátni a lakosságot, Zalaegerszegen például postán küldtek a lakosoknak védőmaszkokat. Kezdetben az önkormányzatok, intézmények maguk dönthettek a maszkviselés előírásáról, majd a kormány 2021 novemberében tette általánosan kötelezővé a maszkot a zárt terekben, többek között az üzletekben vásárlás vagy munkavégzés során, a múzeumokban, mozikban, könyvtárakban, a közösségi közlekedési eszközökön és a bevásárlóközpontokban. Ekkor már szinte mindenhol lehetett védőmaszkot kapni, még a divatipar is felfedezte az ebben rejlő lehetőségeket.

A kötelező maszkviselés aztán fokozatosan megszűnt, 2023. május 1-jétől az egészségügyi és szociális intézményekben sem kell viselni sem a dolgozóknak, sem a látogatóknak. A kórházigazgatók azonban saját hatáskörben továbbra is dönthetnek a kórházat vagy a kórházon belül bizonyos osztályokat érintően a kötelező maszkhasználatról. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház honlapján azt közölte, az intézmény területén a kötelező maszkviselés megszűnt. A bő három éve megismert és az életünket teljesen felfogatott koronavírus még velünk van, de megszelídült, megtanultunk együtt élni vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában