Emlékezés

2023.05.21. 17:00

Felavatták Siklósi Vilmos emlékkövét a zalaszentgróti zsidó temető előtt

Május 21-én, vasárnap 10 órakor avatták fel a zalaszentgróti izraelita temető előtt a zalaegerszegi zsidó hitközség 2020-ban elhunyt elnöke, Siklósi Vilmos életműve előtt tisztelgő emlékkövet, amely az egykori elnöknek a zalai zsidó temetők felújításában játszott fontos szerepére is emlékeztet.

Arany Horváth Zsuzsa

Emlékkő került a zalaszentgróti zsidó temető elé Siklósi Vilmos tiszteletére, Baracskai József polgármester a mikrofonnál, tőle balra Siklósi Judit és Goldmann Tamás Fotó: Arany Gábor

Az avatáson beszédet mondott a város polgármestere, Baracskai József, aki felidézte a zalaszentgróti zsidóság emlékezetéért közösen végzett munkát, s ebben a temető látogathatóvá tételét. Elmondta, 2020 őszén a kispesti temetőben gyászolták a barátai Siklósi Vilmost, az emlékkő avatásakor pedig visszaemlékeznek mindarra, amit szűkebb-tágabb közösségéért tett. Zalaszentgrót városa is jó emlékezetében őrzi az igazságáért mindig kiálló, lobogó indulatú hitközségi elnököt, aki a kultúra mecénásaként is érdemeket szerzett Zalában. Az emlékkő körül hamarosan ligetet alakítanak ki bibliai tájegységek növényeivel. A MAZSIHISZ képviseletében Goldmann Tamás beszélt a rendezvényen, a hallgatóság elé tárva a Martin Buber vallásfilozófusnak a szolgálatról írt 10 pontját, ami illik Siklósi Vilmos életére. 

Az emlékkő avatáson köszönetet mondott a résztvevőknek Siklósi Judit, az özvegy, a Béke-Shalom Baráti Társaság zalaegerszegi szervezetének elnöke. 

A művelődési központban nyitották meg az egykori izraeli miniszterelnök Golda Meir életét felidéző vándorkiállítást, majd dr.  Szántóné dr. Balázs Edit egyetemi docens bemutatta a "Hű marad egy" címmel megjelent, Siklósi Vilmos hitközségi, közéleti, kultúraszervezői működését taglaló kötetet, melyben számos ismert zalai személyiség idézi fel a közös munkakapcsolatot.  A záróműsorban Farkas Gergő színész mondta el Siklósi Vilmos néhány versét, Varjasi Gábor és Lőrincz Kálmán pedig zenei blokkal járult hozzá az emlékezéshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában