Visszapillantó

2023.05.22. 17:00

Emlékkő Siklósi Vilmosnak, honvédelmi nap Pusztaszentlászlón, duplázás a fogathajtón – hírek a vármegyéből

Mozsár Eszter

Főhajtás Pusztaszentlászlón

Fotó: Gyuricza Ferenc

Németországban versenyeztek a lenti írsztepp-táncosok

A németországi Bad Abbach városában megrendezett nemzetközi ír táncversenyen, a Bavarian Spring Feis-en vett részt a lenti Kelta Álom Ír Sztepp Tánccsoport 4 táncosa, Cseresnyés Jázmin, Pusztai Eszter, Sabján Botond, Deák Fanni. Magyarországot a lenti Kelta Álom Ír Sztepp Tánccsoport és a budapesti Közép-európai Ír Tánc Akadémia (CEIDA) egy táncosa képviselte – tudósít a zaol.hu. A lenti tánccsoport táncosai szólóban indultak a táncversenyen életkor szerint és szint szerint különböző táncokkal, hard shoes-ban (kopogós cipőben) és soft shoes-ban (balettcipő) egyaránt táncoltak. Összesen 9-féle táncban indultak a lentiek, akiket Deák Fanni készített fel. Kitűnő eredményekkel térhettek haza: öt 1. helyezést, hat 2. helyezést, kettő 3. helyezést értek el, illetve szereztek még egy-egy 4., 5., 6., 7. és 9. helyezést.

Zalában négy helyszínen adtak tájékoztatást a Miniszterelnökség munkatársai

A civil szervezetek által elérhető forrásokról, pályázati lehetőségekről adtak tájékoztatást a Miniszterelnökség szakemberei négy zalai fórumon: a megyeszékhelyen, Lentiben, Pusztaszentlászlón és végül Reziben – tudósít a Zalai Hírlap. A Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által szervezett előadássorozat elsődleges célja, hogy az érintettek közvetlenül kapjanak információkat. A két nap alatt több mint negyven szervezet képviselői vettek részt az eszmecseréken, amelyeken fókuszba került a fiatalítás kérdése is, hiszen az idősödő, visszavonuló tagság miatt több közösség is megszűnt, vagy működésképtelenné vált.

Az idősebbeket köszöntötték pénteken Csonkahegyháton

A közel 350 lelkes, az elmúlt két évben folyamatosan gyarapodó Csonkahegyháton pénteken köszöntőrendezvényre invitálták a nyugdíjaskorú lakosokat, a programnak a faluház adott otthont. Az önkormányzat 70 vendéget hívott meg a korosztály hagyományos fehérasztalos ünnepére, az egybegyűlteket először Kustán Gyula polgármester köszöntötte, rövid beszédében szólt a közösség eredményeiről. A polgármester a Zalai Hírlap érdeklődésére elmondta, a település legidősebb embere közel van a 100. életévéhez, de sok a hat éven aluli gyermek, a legfiatalabb pedig nincs még egyesztendős. A betelepülők száma is évről évre növekszik az észak-zalai községben. Az idősek napján Csonkahegyhát lakói Vigh László országgyűlési képviselőt is körükben üdvözölhették, aki a zalai falvak gazdagodó életéről beszélt.

Majálist tartott a Demokratikus Koalíció szombaton a zalaegerszegi Dísz téren

Majálist tartott a Demokratikus Koalíció szombaton a zalaegerszegi Dísz téren. A DK zalai képviselőinek a vendége, Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselő köszöntőjében kitért arra, hogy a DK szeretne legkésőbb 2026-ban javítani az emberek megélhetésén, hiszen ma a fizetések és a nyugdíjak vásárlóértéke drámaian lecsökkent az infláció miatt, emellett a közbeszéd eldurvult, az ingerültség érzékelhető. A majálishoz hasonló találkozókon kulturált eszmecserével, vitában közeledhetnek az álláspontok, mondta a politikus, aki édesapja révén zalai származásúnak vallja magát.

Felavatták Siklósi Vilmos emlékkövét a zalaszentgróti zsidó temető előtt

Május 21-én, vasárnap 10 órakor avatták fel a zalaszentgróti izraelita temető előtt a zalaegerszegi zsidó hitközség 2020-ban elhunyt elnöke, Siklósi Vilmos életműve előtt tisztelgő emlékkövet, amely az egykori elnöknek a zalai zsidó temetők felújításában játszott fontos szerepére is emlékeztet – olvasható a Zalai Hírlapban. Az avatáson beszédet mondott a város polgármestere, Baracskai József, aki felidézte a zalaszentgróti zsidóság emlékezetéért közösen végzett munkát, s ebben a temető látogathatóvá tételét. Az emlékkő körül hamarosan ligetet alakítanak ki bibliai tájegységek növényeivel. A MAZSIHISZ képviseletében Goldmann Tamás beszélt a rendezvényen, a hallgatóság elé tárva a Martin Buber vallásfilozófusnak a szolgálatról írt 10 pontját, ami illik Siklósi Vilmos életére. A művelődési központban nyitották meg az egykori izraeli miniszterelnök, Golda Meir életét felidéző vándorkiállítást, majd dr. Szántóné dr. Balázs Edit egyetemi docens bemutatta a "Hű marad egy" címmel megjelent, Siklósi Vilmos hitközségi, közéleti, kultúraszervezői működését taglaló kötetet.

Honvédelmi nap Pusztaszentlászlón

A honvédelem napja alkalmából Pusztaszentlászló válickapusztai falurészének egykori temetőjében katonai tiszteletadással, díszsortűzzel emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik zalai hősére, Püspöky Grácián honvéd zászlótartóra, aki a tavaszi hadjárat során elsőként tűzte ki a visszafoglalt budai várra a magyar zászlót – írja a zaol.hu. A vasárnapi rendezvényen a megemlékezést koordináló Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület mellett a Magyar Tartalékosok Szövetsége zalai szervezete és a Szent György Lovagrend tagjai, valamint a helyi önkormányzat képviselői vettek részt. A koszorúzást követően beszédet Kaj István polgármester mondott, aki arról szólt, hogy a község büszke a néhai honvédtisztre, szerepet vállal kultuszának ápolásában, valamint gondot fordít arra is, hogy a síremlékét és annak környezetet rendben tartsa.

Két versenyszámot is megnyert Szalár Róbert kettesfogathajtó versenyen

Duplázott az országos bajnoki címmel is rendelkező Szalár Róbert a 2023. évi Zala vármegyei kettesfogathajtó bajnokság Petrikeresztúron megrendezett nyitó fordulóján, hiszen mind a kétfordulós akadályhajtást, mind a vadászhajtást a Zalalövő és Környéke Lovassport Egyesület versenyzője nyerte – tudósít a Zalai Hírlap. A megyei bajnokság pontszerző sorozatához tartozó kétfordulós akadályhajtásra Zala, Vas és Somogy vármegyékből 12 fogat nevezett, a vadászhajtáson hét induló volt. A Zala vármegyei kettesfogathajtó bajnokság június 11-én, Zalabaksán folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában