Makettek, színjátszó-rögtönzések, balett

2023.05.25. 13:05

Előkelő helyezéseket hoztak haza a művészeti versenyekről az Ady-iskola diákjai

A vizuális alkotói gyakorlaton történelmi makett, a drámajátékos seregszemlén Ludas Matyi, a legjobb balettesek között pedig mesealakokat életre keltő táncos. Mindez a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI tanulóinak köszönhetően országos versenyeken öregbítette a zalai intézmény hírét.

Arany Horváth Zsuzsa

Balról: Kránicz Dorina, mögötte Horváth Abigél tanárnő, Óvári Ármin, mögötte Berta Csongor, mellette a saját makettje, a balettos lányok (elöl Bátai-Bebesi Panna) mögött Monok Balázs, a vizuális tagozat tanára

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A diákok és felkészítőik portálunknak is beszámoltak a versenyeken szerzett élményeikről.

-A II. Országos Vizuális Alkotó Gyakorlat versenyt a Budai Rajziskolában rendezték Budapesten az alapfokú vizuális képzésben résztvevők számára, a felhívásra 330 alkotás érkezett előzetesen, ebből 76-ot hívtak be, ebből hat az Ady-iskola tanulója - kezdte a beszámolót Monok Balázs, az Ady-iskola vizuális tagozatának tanára. - A feladat egy-egy irodalmi vagy történelmi esemény ábrázolását kérte maketten, tehát tulajdonképpen történetmesélés. A 9. osztályos Berta Csongor például a második világháborút választotta, a makett látható az iskolánk aulájában.  

A diákok a második forduló első napján illusztrációt, illetve képregényt készítettek a saját választott témakörükből, a következőkben pedig pop-up stílusban készültek munkák. A leporellóhoz, felnyíló mesekönyvekhez hasonlóan kell elképzelni. A téma meghívó volt garázsvásárhoz, amit előre nem tudtak a gyerekek. Az összesítésben három különdíjat hoztak haza az adysok: Bakonyi Ádám, Gyergyák Eszter és Berta Csongor érdemelte ki. A gyakorlatban velük együtt részt vett még Kovács Villő, Domján Lilla, Pekovics Jázmin. Csongor beszélgetésünkkor elmondta, sokat gyakorolt, amit egy percig sem bán, közel áll hozzá a műfaj, a rajzolás.  

A balett tanszak növendékeinek próbájáról portálunk is beszámolt,  Rajzó Ildikó tanítványai a május 20-i budapesti versenyen két III. helyezést és egy különdíjat érdemeltek ki: Dudás Panna, Pete Boglárka, Tálas Lotti, Csernák Hanna, Bátai-Bebesi Panna, Verő Rita, Tóth Rebeka és Bedő Luca táncolta a díjazott koreográfiákat.

- A fantáziajátékot, amelyben mesehősöket kelt életre a balett táncos, a diáktársainknak is előadtuk már - jelezte Bátai-Bebesi Panna.

Az Ady-iskola színjátszói Nyíregyházán jártak Horváth Abigél felkészítő tanárral a VII. Országos Drámajáték-Színjátékversenyen. Az előzetes feladat Ludas Matyi-részlet volt, valamint Móra Ferenc Szép karácsony szép zöld fája című novellájának részlete, amit itthon felvettek s elküldtek a versenyt kiíró nyíregyházi iskolába. Május 19-én helyben improvizációs játék várt a nyolc tanulóra. 

-Két csapatunk volt, az egyik iskolai verekedést, a másik rokonlátogatást kapott témául, úgy, hogy legyen megoldása - mondta Horváth Abigél. -  Vicces volt, mert közben az elsőben sportolók neveit kellett sorolniuk, a másodikban pedig a kiszökött háziállatok terelgetése közben váltogatták emberi és állati szerepeiket. 

- Én nagyon boldog vagyok, hogy Ludas Matyi lehettem - mondta büszkén a negyedikes Óvári Ármin, hozzátéve, elképzelhető, hogy lesznek tervei a színjátszással.

A Ludas Matyi csapat harmadik, a Móra-novella csapata negyedik helyezéssel tért haza.

Az Adyban zajló művészeti képzés széles tárháza áll az ez iránt fogékony gyerekek rendelkezésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában