Tisztelet

2023.05.16. 12:15

Együtt emlékeznek meg a katonahősökről

Nemzetközi találkozót tart a Grádics Egyesület és a Vitézi Rend a hősök napja alkalmából Zalaegerszegen és Szombathelyen május 27-én és 28-án.

Korosa Titanilla

A felvétel egy korábbi megemlékezésen készült

Forrás: Grádics Egyesület/Facebook

A Grádics Egyesület és a Szent György Lovagrend egy évtizede kutatja az első világháború hadszíntereit, katonatemetőit. Vas vármegye egykori alakulatainak, a császári és királyi 83. és 106. gyalogezred, valamint a császári és királyi 11. huszárezred első világháborús történetének kutatása kiemelten fontos feladatuk.

A kutatások Kelet-Galíciában /ma Ukrajna/, Szlovéniában és Olaszországban, a Piave folyó mentén zajlottak és zajlanak. Egy évtized alatt számtalan belföldi és külföldi szervezettel kerültek kapcsolatba, s került elhatározásra a 2021-es esztendőben /Lehár 145 Emlékév/, hogy hagyományteremtő szándékkal magyar, olasz, osztrák szervezetek ne csak közösen kutassák a nagy háború történetét, hanem együtt is emlékezzenek meg hőseikről.

Ezen közös emlékezés magyarországi eseménysorozata lesz a 2023. május 27-28-án tartandó Hősök Napi Nemzetközi Találkozó.

Szombaton 12 órakor Zalaegerszegen az olasz hősi temetőben rendeznek megemlékezést és koszorúzást, itt Vigh László országgyűlési képviselő mond beszédet. A programsorozat 14.30-kor Ostffyasszonyfán folytatódik koszorúzással a hadifogoly-temetőben.

Kiemelt program lesz a 2023. május 27-én /szombat/ 20.00 órakor a szombathelyi Szent Márton-templomban a szentmise után fellépő olaszországi Nemzeti Hegyivadász Társaság Oderzoi Kórusának /Coro ANA di Oderzo/ ünnepi műsora, valamint az arany vitézségi éremmel kitüntetett katonák leszármazottainak találkozója 2023. május 27-én 15 órakor a szombathelyi egykori huszárlaktanya parancsnoki épületében. Itt mutatják be a Hej fiúk, az élet mégiscsak szép című kötetet, vitéz Lakatos Ferenc ezredes hadi naplója alapján. Szombathelyen vasárnap délelőtt több helyszínen tartanak megemlékezést: 10 órakor a Március 15. téren, 11.30-kor a gyöngyösszőlősi emlékműnél.

A kétnapos eseménysorozat részeként a belföldi és külföldi szervezetek felkeresnek első világháborús katonatemetőket, részt vesznek megemlékezéseken, valamint erősítik a baráti kapcsolatokat.

A programokra a szervezők minden érdeklődőt és emlékezni vágyót tisztelettel hívnak és várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában